Política

Mayor Oreja presumeix de besavi perquè va prohibir parlar basc a casa a favor del castellà

El candidat dels populars a les europees creu que el català s'ha de defensar a Catalunya i l'espanyol a Europa

Jaime Mayor Oreja, candidat del PP a les eleccions europees, presumeix de la decisió del seu besavi –amic de Sabino Arana– de "prohibir", a finals del segle XIX, parlar basc a casa seva perquè els seus fills "parlessin bé l'espanyol".

Aquestes declaracions, fetes dijous en una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, van ser motivades per la polèmica del català com a llengua oficial a la Unió Europea.

"Aquesta mentalitat, que és una anècdota familiar, em fa insistir en la importància de tenir ments obertes", ha dit Oreja, que ha afegit: "El més important de les llengües és la capacitat de comunicació i no és política", ha declarat. "Una llengua és un instrument per comunicar i s'ha de defensar el paper important que l'espanyol pot desenvolupar en el món en què vivim", ha afegit.

El català, a Catalunya
Justificant que 20 llengües oficials són massa, Mayor Oreja considera que "el català ha de ser defensat a Catalunya i a la UE com a instruments de comunicació hauríem d'aconseguir que ens comuniquem, amb una, dues o tres llengües". Entre aquestes llengües, a banda de l'anglès, Oreja creu que hi hauria d'haver el castellà. "El gran debat al futur de la UE és de quina forma podem aconseguir que l'espanyol sigui l'altra gran llengua de comunicació europea", ha dit.

El castellà, a Europa
"És la segona gran llengua del món", ha recalcat. El candidat popular ha dit que a la UE s'hauria de defensar l'espanyol "com el gran instrument de comunicació de futur dels europeus". Ha manifestat que "l'espanyol es parla com cap altra llengua a més de l'anglès als Estats Units perquè hi ha un continent sencer a l'Amèrica del Sud que només parla el castellà". "Aquest és el repte en què haurien d'estar bascos, catalans, gallecs i tots els espanyols", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.