Política

Grècia fa públic el seu pla d'austeritat i anuncia severes mesures econòmiques

L'havia d'elaborar com a primer pas per rebre les ajudes internacionals de fins a 135.000 milions d'euros

El primer ministre de Grècia, el socialista Yorgos Papandréu, s'ha reunit avui a Atenes amb els agents socials per anticipar-los els detalls de l'ampli paquet d'austeritat amb què pretén iniciar el sanejament dels comptes públics del país.

El pla d'estalvi, que tindrà ara com ara una durada de tres anys, comprèn fortes retallades dels sous dels funcionaris i la congelació salarial en el sector privat. També hi haurà retallades en les jubilacions i una congelació de la contractació en el sector públic, amb excepció de l'ensenyament, sanitat i defensa. "L'economia està a prop de l'abisme a causa dels governs anteriors", ha dit Papandréu als representants d'empresaris i sindicats. A més, el govern preveu augments de diversos impostos, com l'IVA, així com més càrregues impositives sobre el tabac, alcohol i gasolines, entre uns altres.

Atenes està a un pas de tancar les negociacions amb la Comissió Europea (CE), del Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) perquè Grècia pugui rebre les ajudes internacionals de fins a 135.000 milions d'euros.

Jristos Polisogópulos, president de la Comissió Econòmica i Social de Grècia (OKE), un fòrum de la patronal i dels treballadors, ha declarat al final de la reunió que "totes les forces socials i productives deuen unir-se per plantar cara als problemes del país. No hi ha altre camí".

Gianis Panagópulos, president del sindicat del sector privat GSEE, ha declarat que la reunió d'avui ha estat un "primer tast" d'un paquet de mesures "molt sever" que duran el país a la recessió i que conté "mesures injustes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.