Política

El govern català aprova les seves mesures per impedir més casos Millet i Pretòria

Augmenta l'obligació dels ajuntaments a presentar els comptes a auditories externes i es prohibeix que els beneficiaris de les fundacions puguin fer donacions a partits

La Generalitat ha aprovat avui el seu primer paquet de mesures per evitar que es repeteixin casos de presumpta corrupció urbanística com el cas Pretòria i el desviament de diners d'entitats sense ànim de lucre i fundacions com el cas Millet.

En roda de premsa, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha assegurat que l'objectiu del govern és afavorir la "transparència". Per això, proposa modificar la Llei que regula la Sindicatura de Comptes, amb la finalitat d'incorporar noves obligacions per als ens locals; per exemple, obligar-los a presentar tots els seus comptes i, en cas que no ho facin, imposar sancions.

Tura ha deixat clar que, en qualsevol cas, aquesta mesura no vulnera el principi d'autonomia local que estableix la Constitució, i ha recordat que, precisament, el nou Estatut dóna competències a la Generalitat en govern local.

A més, el govern vol que el projecte de Llei de Finances Locals que està ultimant incorpori l'obligació que ja tenen els ajuntaments amb més de 50.000 habitants o el pressupost anual dels quals superi els 50 milions d'euros de sotmetre's a auditories externes, i traslladar els seus resultats a la Generalitat.

El govern també ha aprovat avui incrementar la transparència en els processos urbanístics. Així, es podrà consultar per internet el contingut íntegre dels convenis urbanístics; serà obligat comunicar els canvis en la titularitat de terrenys requalificats; i tota modificació sobre l'ús dels terrenys o l'increment del sostre edificable haurà d'incloure una memòria econòmica sobre les plusvàlues que genera.

Subvencions i fundacions
El govern ha modificat un decret que regula el funcionament de les subvencions, per impedir que els seus beneficiaris puguin fer donacions o aportacions de diners ni a partits ni a associacions vinculades a ells. A més, es limita a 3.000 euros les aportacions que poden fer els beneficiaris de subvencions a tercers, i el govern no concedirà ajudes a les entitats els responsables de les quals tinguin "retribucions que es considerin manifestament desproporcionades".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona