Política

El TC comença el debat sobre l'Estatut tres hores després d'haver iniciat el ple

Els deu membres del tribunal han reprès a la tarda després de dinar una deliberació que, si no es tanca aquest dimecres, continuaran dijous

Els magistrats que conformen el ple del Tribunal Constitucional han reprès a dos quarts de sis de la tarda d'aquest dimecres el debat sobre els set recursos presentats contra l'Estatut. Durant el matí, els membres del tribunal han dedicat tres hores a discutir altres qüestions pendents com la paralització cautelar de l'enderrocament del barri valencià del Cabanyal. A les 13.10 hores, ha començat el debat centrat en l'Estatut. Només una hora i vint minuts més tard han aturat la sessió per dinar. Aquesta tarda, la responsable de la ponència, Elisa Pérez Vera, seguirà defensant el text que té el suport de quatre dels deu magistrats, inclosa la presidenta Maria Emilia Casas.

Els membres del TC, presidits per María Emilia Casas, han iniciat la deliberació sobre l'Estatut passat el migdia i, per ara, es desconeix si seguiran amb el ple també durant la tarda o si reprendran la sessió demà dijous. La sentència sembla que de moment penja dels vots de dos magistrats, Guillermo Jiménez, vicepresident de l'òrgan, i Manuel Aragón, que serien claus per aconseguir els cinc vots necessaris, sis si la presidenta, María Emilia Casas, es decidís a utilitzar el seu vot de qualitat.

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut pot incidir decisivament sobre gran part de les 41 lleis que fins ara ha desplegat el Parlament de Catalunya en aplicació de la reforma aprovada en referèndum i en vigor des de l'agost del 2006, i això malgrat que no siguin qüestionades directament pels recursos presentats, però sí per la interpretació que faci l'alt tribunal.

La convocatòria del ple de l'alt tribunal el dimecres i dijous d'aquesta setmana havia aixecat moltes expectatives davant la possibilitat que en pugui sortir una resolució després de sis sessions anteriors que els magistrats del TC han celebrat sense arribar a cap acord concret.

Els deu magistrats que han de discutir sobre l'Estatut –en queda exclòs Pablo Pérez-Trems, recusat, i amb una plaça vacant arran de la mort de Roberto García Calvo–, tenen sobre la taula una proposta de sentència que anul·la una quinzena d'articles i n'interpreta una vintena més, és a dir, el tribunal definiria el desplegament legislatiu de les lleis que desenvolupin l'Estatut.

Algunes fonts assenyalen la possibilitat que els magistrats arribin a un acord sobre el principi de la sentència, pendents dels vots particulars d'alguns magistrats, mentre que altres remarquen la profunda divisió que hi ha al si del TC i la dificultat per assolir el nombre de vots suficient per adoptar una resolució. Els diversos esborranys de sentència que fins ara ha presentat la magistrada Elisa Pérez Vera no han obtingut prou consens i les diverses prospeccions realitzades pel mateix tribunal revelen un empat tècnic que només el vot de qualitat de la presidenta, María Emilia Casas, podria desfer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.