Política

El diari francès 'Les Echos' celebra l'arribada de Patxi López al poder i avisa Catalunya dels excessos del sobiranisme

El corresponsal de la publicació a Madrid creu que ERC va perdre cinc diputats al Congrés en les últimes eleccions perquè "l'opinió pública espera dels seus governants locals que dediquin més temps a resoldre els seus problemes i menys a batallar amb Madrid".

La reivindicació catalana de més autogovern torna a ser presentada com a factor de distorsió enmig de la crisi econòmica per una publicació europea. Aquesta vegada, l'article se centra en el País Basc, però fa extensives les conclusions a Galícia, les Illes i Catalunya. Es tracta d'un text escrit, una vegada més, per un corresponsal establert a Madrid: el del diari francès Les Echos, Gilles Sengès, que signa una crònica titulada La révolution basque.

En l'article, el corresponsal celebra l'arribada de Patxi López al càrrec com a primer lehendakari "no nacionalista". "És l'esperança de sortir del sectarisme en una regió on l'euskara i la ikurriña, la llengua i la bandera basques, han estat utilitzades massa sovint com a símbols d'exclusió", anuncia.  I afegeix: "També és una petita revenja pel miler de persones, càrrecs electes no nacionalistes, dirigents d'empreses, artistes, intel·lectuals, periodistes, condemnats a viure cada dia amb escortes, ja que estan amenaçats pels terroristes d'ETA". 

Pel cronista, "el que passa avui a Euskadi podria ser una lliçó pel conjunt de l'Espanya de les autonomies. El mateix dia de els eleccions basques, les electors gallecs, cansats de l'integrisme lingüístic, van tornar a l'oposició la coalició governamental, dirigida pels socialistes locals amb el suport del Bloc Nacionalista Gallec".

Finalment, i després d'advetir el Govern Balear que prengui nota de la tendència, Sengès dedica un paràgraf a Catalunya, "on els independentistes d'ERC han vist reduir de 8 a 3 escons las eva representació parlamentària a Madrid des de les últimes eleccions generals de 2008, possiblement tocats pel mateix fenomen".  "Ara que Espanya està immersa en una profunda crisi econòmica, l'opinió pública espera del seus governants locals que dediqui més temps a resoldre els seus problemes i menys a batallar amb Madrid per engrandir les seves prerrogatives".

El recentment constituït Col·lectiu Emma, que té com a objectiu "contestar a informacions inexactes publicades a la premsa internacional", ha enviat a Les Echos una resposta, com ja va fer amb el cas de The Financial Times i de The Economist.

A més de puntualitzar que al País Basc el PP i el PSOE han fet un pacte pensat únicament per satisfer la seva "obsessió uniformitzadora", vinculada al nacionalisme espanyol, el text del col·lectiu Emma adverteix: "Quant a la lliçó que aquesta nova situació podria representar per 'al conjunt de l'Espanya de els autonomies', s'hi pot oposar el cas de Catalunya, on si cal 'batallar amb Madrid' és justament per planta cara a la crisi, entre d'altres coses. L'economia de Catalunya es troba asfixiada pel règim fiscal aberrant imposat sistemàticament pels successius governs espanyols, tant és que siguin d'esquerres o de dretes. Cal recordar que el dèficit fiscal és del 10% del PIB català".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.