Política

Putin nega que Rússia tingui implicació en la revolta que ha derrocat el govern al Kirguizistan

La dirigent opositora Rosa Otunbàieva s'autoproclama presidenta del nou executiu i rep el compromís del primer ministre rus de proporcionar l'ajuda humanitària necessària per estabilitzar el país

La líder de l'oposició kirguís, Rosa Otunbàieva, s'ha autoproclamat aquest dijous presidenta del govern provisional del Kirguizistán. Otunbàieva ha fet públic l'anunci després d'ordenar la dissolució del Parlament. El president enderrocat, Kurmanbek Bakíev, ha anunciat la seva dimissió després de fugir a la ciutat d'Oixh, al sud del país.

Tot i l'anunci de la formació d'un govern provisional, Otunbàieva ha advertit que "el president Bakíev tracta de consolidar el seu electorat al sud del país per continuar defensant la seva posició". Al mateix temps, el diari digital Fergana.ru ha informat que a la ciutat de Jalalabat s'està creant un comitè de defensa del president enderrocat, mentre s'espera que Bakíev parli en públic sobre la seva situació.

Otunbàieva ha acusat l'executiu de Bakíev del incidents produïts en les últimes hores, que segons el ministeri de Salut kirguís han provocat 68 morts i 520 ferits. "La responsabilitat és de les autoritats. Els disturbis han estat en resposta a la repressió, tirania i agressió del govern", ha afirmat la nova presidenta.

El malestar social va començar a principis de març a causa de l'extrema pobresa que viu el país, la pujada de preus i la corrupció política de l'exrepública soviètica.

Putin en escena
El primer ministre rus, Vladímir Putin, que aquest matí ha mantingut una conversa telefònica amb Otunbàieva, ha negat qualsevol implicació del seu país en els fets. Putin ha assegurat que el seu executiu oferirà "l'ajuda humanitària necessària" per tornar a la normalitat, i ha reclamat a la líder del govern provisional que aturi l'increment de la violència i adopti les mesures pertinents per garantir la seguretat de les ambaixades estrangeres.

Els Estats Units, que tenen al Kirguizistan una base militar fonamental per la logística de les seves operacions a l'Afganistan; Rússia, també amb una important presència militar, i la Unió Europea han fet una crida a la calma per aturar la revolta popular.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet una crida urgent des de Viena per iniciar un diàleg pacífic i ha anunciat que demà viatjarà al país Jan Kubis en representació de l'organització.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.