Política

Ibarretxe diu que no optarà a cap càrrec intern dins del PNB

L'exlehendakari assegura que les sebes aspiracions polítiques "estan compertes"

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha assegurat que no optarà a "cap càrrec intern" dins del PNB, perquè les seves aspiracions polítiques "estan complertes".

A més, ha expressat la seva convicció que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es troba en una situació de "debilitat i precarietat" que "podria ser una altra" si haguessin "apostat per l'entesa amb el PNB".

En una entrevista al diari Deia, ha afirmat que la seva decisió de retirar-se de l'escena política s'ha produït "relativament ràpid", després de constatar "que el PSE optava sense cap tipus de matís per aconseguir un pacte amb el PP perquè Patxi López sigui lehendakari, encara no havent guanyat les eleccions -com ha reconegut- i tot i que fos precís pactar amb qui ha dit que no pactaria".

"Allò que va venir després ha estat qüestió de mesurar els temps i fer les coses quan toca fer-les. En el meu cas, anunciar la meva decisió al parlament. I és que jo sempre li he tingut molt de respecte, al Parlament. La meva vida política va començar allà i en el mateix lloc ha conclòs", ha explicat.

Malgrat que els socialistes van refusar el pacte ofert pel PNB per formar un govern de coalició, ha confessat haver tingut "una esperança sincera que així sigui" perquè "en funció dels resultats electorals, era la solució més coherent i lògica tenint en compte el discurs que els socialistes havien fet a la campanya".

"Ni un minut"
Segons ha explicat, "conscients de la situació econòmica" i de "els reptes pendents", els abertzales van presentar al PSE un pacte "per dotar d'estabilitat tant el govern basc" en què els socialistes "no van invertir ni un minut". "I, a més a més, els dies posteriors vam haver d'escoltar que vam ser nosaltres els que no vam voler parlar", ha criticat.

Ibarretxe ha dit haver-se mostrat, fins i tot, disposat a no presentar la seva candidatura "per facilitar un acord que generés confiança i estabilitat en les institucions, tant a les del País Basc com a Madrid". "Jo mai anava a ser un obstacle en qüestions que em semblen les millors per al meu país i el meu partit ho sabia perfectament. Però ni tan sols ens van donar temps", ha lamentat.

Segons les seves paraules, a la reunió que representants de PNB i PSE van mantenir a la seu nacionalista a Bilbao, Jesús Eguiguren va confessar que la decisió de pactar amb el PP "estava ja adoptada", fins i tot "malgrat que Ibarretxe no sigui el pròxim lehendakari".

"Crec que la societat ha de conèixer aquests fets, perquè l'ajudaran a formar-se una opinió. Tot i que jo hagués renunciat a ser lehendakari, tot i haver estat el més votat, no estaven disposats a parlar", ha manifestat.

Segons la seva opinió "treure'ns del mig" es va convertir en una "qüestió d'Estat". "El fet cert és que podríem estar en una situació completament diferent en la què estem, però han elegit un escenari de frontisme per tal de fer Patxi López lehendakari", ha manifestat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Almenys 115 nounats han mort a la Franja des de l'inici de la guerra

barcelona
guerra a europa

Rússia protesta pel possible desplegament de caces F-16 a Moldàvia

barcelona
ORIENT MITJÀ

L’Iran rebutja les crides a evitar represàlies per l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
europa

Alemanya vol mantenir els controls a les fronteres contra la immigració

barcelona
àsia

L’exdirigent de Bangladesh serà jutjada per la violència durant les protestes

barcelona
guerra a europa

Kíiv assegura que el seu objectiu no és prendre el territori de la regió de Kursk

barcelona
política

El govern ratifica Macias i anuncia un nou comissionat de barris

barcelona
guerra a europa

Polònia manté oberta la investigació contra Pablo González

barcelona
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona