Política

Montilla "espera" aconseguir el suport del PSOE per reformar la llei del Constitucional al Senat

El president informa Rojo sobre la compareixença que vol fer a la cambra alta en relació amb el TC. CiU insisteix que el pols s'ha de fer al Congrés i de seguida

Una acte de "cortesia". Així és com va definir ahir el president de la Generalitat, José Montilla, la reunió que acabava de mantenir amb el president del Senat, Javier Rojo. L'objectiu era informar-lo en persona de la compareixença que vol fer a la comissió de comunitats autònomes per denunciar el bloqueig que hi ha al Tribunal Constitucional a causa dels recursos contra l'Estatut i que n'impedeixen la renovació.

La compareixença del president s'abordarà avui a la junta de portaveus de la cambra alta i el que encara no se sap és quins representants hi enviarà cada comunitat perquè la carta convidant-los-hi es va enviar ahir mateix. Com també s'ha d'aclarir si el PSOE recolzarà la proposta per reformar la llei orgànica del TC i evitar situacions com l'actual. La portaveu socialista a la cambra, Carmela Silva, que també es va reunir amb Montilla, no va voler pronunciar-se i va assenyalar que la iniciativa "encara no està ni redactada", pendent de la negociació que manté CiU amb els partits del govern.

D'altra banda, el president va aprofitar la visita al Senat per urgir la renovació d'un tribunal que té quatre magistrats amb mandat caducat i un difunt pendent de substitució. Montilla va assegurar que això no passa "a cap país europeu" i va alertar del que, des del seu punt de vista, suposa un perill: "Cada dia que passa és més difícil que Catalunya pugui acceptar la sentència sobre l'Estatut". De totes maneres, el "responsable gairebé únic" de la situació és, segons ell, el PP.

Reunió amb Zapatero
El que també està en suspens és la possible reunió de Montilla amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Ahir el president va assegurar que ha parlat amb Zapatero "al llarg de la setmana passada". Una manera de dir que la reunió, en clau estatutària, no és tan urgent. Ara bé, no descarta mantenir una trobada amb el líder del PSOE "els propers dies o setmanes" per poder parlar de l'Estatut i "d'altres aspectes que formen part de la preocupació del govern". És a dir, de la crisi econòmica.

Mentrestant, aquests dies els partits catalans mantenen converses sense èxit per redactar la proposta que s'ha d'enviar al Senat, segons consta a la resolució aprovada fa un parell de setmanes al Parlament. Demà mateix està previst que aprofitant el ple el tripartit i CiU es reuneixin. La federació manté que el pols s'ha de fer al Senat i al Congrés, on els diputats del PSC s'hauran de posicionar. "S'ha de fer als dos llocs alhora i, a més, aquesta setmana", va anunciar el secretari general de CiU, Josep Maria Pelegrí, en una compareixença després del comitè de govern d'Unió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona