Política

El decret del govern planteja rebaixar del 3% al 5% els concerts sanitaris i educatius

L'esborrany de la proposta elaborada per l'executiu català no inclou, però, cap referència a la retallada de l'IRPF que reclamen ERC i ICV

El govern de la Generalitat es planteja reduir més d'un 3% l'import destinat als concerts sanitaris i als concerts educatius en la seva part corresponent a les retribucions de personal, que en aquest cas podrien disminuir d'un 5%. En l'esborrany, en canvi, no figura un dels punts que està motivant més discussió interna entre els tres socis del govern: la possibilitat d'establir un nou tram marginal de l'IRPF per a les rendes més altes.

En l'esborrany de decret llei elaborat pel govern sobre les mesures de contenció de la despesa i en matèria fiscal, l'executiu català planteja una reducció del 5% en el sou dels funcionaris i d'un 15% en el cas del president de la Generalitat i els seus consellers.

Els concerts sanitaris del Servei Català de la Salut "experimentaran una reducció equivalent al 3,21% anual, que serà d'aplicació en la part proporcional que correspongui a partir de l'1 de juny de 2010". En l'àmbit educatiu, el finançament de les despeses de funcionament dels centres educatius en mans dels ens locals tindrà una "reducció equivalent al 4,85% anual".

El govern de la Generalitat també es proposa reduir els sous dels funcionaris de manera molt similar a com ho ha anunciat l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. S'aplicarà una retallada progressiu del sou base, al qual s'afegirà una reducció del 5% dels complements específics i de destí, mentre que la massa salarial del personal laboral també es veurà rebaixada un 5% en relació amb les quanties de cadascun dels conceptes retributius que la integren, si bé la paga extraordinària de juny es cobrarà íntegrament.

Aquesta rebaixa no li serà aplicada al personal de determinades societats mercantils del sector públic, segons figura en el text.

A més, la reducció retributiva per als alts càrrecs i els membres del govern serà encara més pronunciada, com també ha decidit el Govern espanyol.

En concret, el president de la Generalitat i els seus consellers tindran una retallada salarial del 15%, els secretaris generals un 10% i els directors generals un 8%, mentre que entre el personal d'alta direcció les reduccions se situarien també entre un 8% i un 15%.

L'esborrany de decret també preveu un augment d'un punt percentual de l'impost de transmissions patrimonials, que s'elevaria al 8%, mentre que l'impost d'actes jurídics documentats pujaria de l'1% a l'1,2% i l'impost especial sobre determinats mitjans de transport arribaria al 16%.

En l'esborrany, en canvi, no figura un dels punts que està motivant més discussió interna entre els tres socis del govern: la possibilitat d'establir un nou tram marginal de l'IRPF per a les rendes més altes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.