Política

El director de la Guàrdia Civil i la policia es compromet a vetllar pel respecte als drets lingüístics

El diputat d'ERC Joan Tardà exposa a Francisco Javier Velázquez diversos incidents amb agents policials per parlar en català a Barcelona i Mallorca

El director de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional s'ha compromès a vetllar pel respecte als drets lingüístics en les actuacions dels cossos de seguretat de l'Estat, segons el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà.

El diputat republicà s'ha reunit aquest divendres amb el director general de la Guàrdia Civil i la policia estatal, Francisco Javier Velázquez, per exposar-li casos que s'han produït a Catalunya i les Illes Balears de vulneració dels drets lingüístics per part dels agents de seguretat. Velázquez, ha dit Tardà, investigarà a fons casos com els de Rosario Palomino que va ser denunciada a Barcelona per parlar en català i farà tots els esforços per evitar que es repeteixin. El diputat d'ERC ha explicat que situacions similars són "intolerables" i confia que no es tornin a repetir i ha demanat més formació lingüística per als agents.

Rosario Palomino va anar a renovar el seu DNI i el del seu fill de 4 anys el 10 de setembre de 2009 a la comissaria del carrer Sant Antoni Maria Claret. Pel fet de parlar telefònicament en català amb el seu marit va ser denunciada pels agents per "provocació publica que podia alterar la seguretat ciutadana". Palomino creu que la situació va derivar de la seva condició de sud-americana que parlava en català. Després de l'incident va presentar una denuncia per abús a l'autoritat, per arbitrarietat, per negar els seus drets a parlar en català i per intimidació física.

Segons Tardà, Velázquez no coneixia en profunditats aquests casos succeïts a Catalunya i a les Illes Balears com el d'Iván Cortés, que va patir una agressió física per parlar en català a l'aeroport de Palma.

Tardà ha exposat al director general que era "fonamental i imprescindible" que establis convenis amb el govern de les Illes Balears i amb la Generalitat per incrementar la capacitació lingüística dels agents. "L'entesa i la disposició ha estat absoluta", ha explicat Tardà després de la trobada. El diputat ha afegit que ara caldrà veure si això es compleix perquè davant una vulneració d'aquest tipus l'Estat queda en "un absolut ridícul" i el que fa és "tacar l'honor professional" dels policies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona