Política

Ofensiva de tràmit

El Parlament aprova l’embat per defensar l’Estatut reclamant que el TC es declari incompetent per fer la sentència

El Parlament va aprovar ahir finalment la resolució de suport a l’Estatut, l’embat unitari que des de Catalunya es vol enviar a l’escenari polític espanyol per frenar la retallada del text que prepara el Tribunal Constitucional. La iniciativa va prosperar amb els vots del tripartit i de CiU, i es va aprovar després que els grups debatessin per primer cop a l’hemicicle sobre la retallada que els magistrats estan projectant per a l’autogovern català. I això no obstant, malgrat la magnitud de l’alarma, a l’hemicicle no es respirava l’ambient dels moments transcendents. Va ser el darrer punt de l’ordre del dia, i en acabar es va aixecar la sessió. Sense pena ni glòria.

La resolució, que “insta totes les institucions de l’Estat” a respectar i fer complir l’Estatut, compromet el Parlament a promoure que el TC, després de cinc intents, es declari “incompetent” per pronunciar-se sobre el text. A més, insta els grups catalans al Senat a impulsar la reforma de la llei orgànica del TC per garantir la renovació dels seus membres. I no descarta fer-ho també al Congrés.

El debat va permetre que els grups tinguessin oportunitat d’emetre un clar toc d’alarma des de l’hemicicle sobre la situació que travessa l’autogovern català. “Aquí no només està en joc l’Estatut. Està en joc una determinada interpretació de la Constitució. ¿Ens veurem expulsats del consens constitucional 30 anys després?”, va preguntar-se el portaveu del PSC, Miquel Iceta.

I això no obstant, malgrat la gravetat dels pronunciaments de tots els portaveus, en les intervencions continuava traspuant la divisió que els darrers dies ha precedit l’aprovació del text. Si el portaveu del PSC va encetar la intervenció ironitzant sobre l’esforç de CiU per poder consensuar la iniciativa, el portaveu nacionalista, Francesc Homs, es va encarregar de recordar al PSC que la resolució podria ser un “brindis al sol si després a Madrid els socialistes catalans es tornen a dissoldre en el marasme del PSOE”. Igualment, Homs va lamentar el posicionament d’ERC, crític amb la iniciativa tot i votar-la, i va advertir al president Montilla que de cara a la sentència definitiva “haurà de garantir la unitat del govern i dels grups del govern”. Fins i tot l’ecosocialista Jaume Bosch va ironitzar afirmant que els que “defensen el dret a decidir de dia i de nit somien amb una sentència negativa”.

La republicana Anna Simó, a més de criticar la resolució i diagnosticar que la sentència està feta, es va demanar quina serà la resposta catalana quan la retallada sigui una realitat.

La popular Dolors Montserrat va ironitzar sobre el vot dels ministres Chacón i Corbacho quan la iniciativa arribi al Congrés, mentre Albert Rivera, de Ciutadans, irritava el ple advertint que amb aquesta resolució el Parlament fa el ridícul. A la tarda el president del Parlament va comunicar la decisió del ple al Congrés i al Senat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat
política

Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat

madrid
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada