Política

Castro negocia amb l'Església catòlica una sortida per als presos polítics

Al maig el cardenal Ortega ja va mediar perquè el govern frenés la persecució de les Damas de Blanco, un grup de mares i dones de presos polítics

El president Raúl Castro i l'Església catòlica van celebrar una reunió dimecres passat per negociar la possible excarceració dels presos polítics a l'illa.

El president cubà, Raúl Castro, va rebre dimecres al seu despatx Ortega i l'arquebisbe de Santiago de Cuba i president de la Conferència de Bisbes Catòlics de Cuba, monsenyor Dionisio García Ibáñez. Durant la reunió, que va durar més de quatre hores, els jerarques de l'Església catòlica cubana van demanar al mandatari la posada en llibertat de tots els presos de consciència.

"Perspectives i esperances"
El cardenal Jaime Ortega i l'arquebisbe de Santiago de Cuba, Dionisio Garcia, han valorat molt positivament aquesta primera trobada, durant la qual podria haver-se pactat una sortida a la vaga de fam del dissident Guillermo Fariñas, que manté des del passat 23 de febrer.

"El camí és obert, amb perspectives i esperances", ha assenyalat Ortega, que no ha precisat si Castro s'havia compromès a alliberar algun dels 200 presos polítics que són en presons cubanes, als quals el seu govern comunista considera mercenaris i delinqüents comuns. "S'està tractant l'assumpte dels presos, però no puc avançar conclusions sobre dates concretes o actuacions concretes", ha afegit l'arquebisbe de l'Havana.

La primera reunió
La de dimecres va ser la primera reunió oficial mantinguda entre la jerarquia eclesiàstica i Raúl Castro des que aquest reemplacés el seu germà Fidel en la presidència, fa dos anys, fet que il·lustra la creixent participació i rellevància de l'Església en el debat social de l'illa.

A començaments de maig, el cardenal Ortega va mediar perquè les autoritats frenessin la persecució que estaven patint les Damas de Blanco, un grup de mares i dones de presos polítics que van cada diumenge per una avinguda de l'Havana per reivindicar l'excarceració dels presos de consciència. Va ser aleshores quan l'arquebisbe de l'Havana va sol·licitar una entrevista amb Raúl Castro.

Bones relacions
Les relacions entre el govern cubà i l'Església Catòlica van anar millorant gradualment des de la visita a l'illa del papa Joan Pau II el 1998. Diverses personalitats del Vaticà van desfilar per Cuba des d'aleshores. El pròxim serà el canceller Dominique Mamberti, que participarà a mitjans de juny en una trobada religiosa. Monsenyor Ortega ha precisat que la visita de Mamberti no té res a veure amb la mediació pels presos polítics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.