Política

Obama manté les comissions militars de Bush amb algunes millores

El president d'EUA va descriure les comissions durant la campanya electoral com "un gran fracàs"

El president d'EUA, Barack Obama, ha anunciat avui el restabliment de les comissions militars creades per George W. Bush, per jutjar els presos sospitosos de terrorisme retinguts a Guantánamo.

Les noves comissions militars estaran dotades de millors garanties legals, segons Obama, i, per exemple, no es podran admetre rumors o proves obtingudes mitjançant interrogatoris "cruels, inhumans o degradants". Els presos tindran també més facilitats per triar el seu advocat defensor i els jutges podran establir la jurisdicció dels tribunals, ha afegit el president en un comunicat distribuït avui per la Casa Blanca.

"Aquest és el millor camí per protegir el nostre país al mateix temps que respectem els nostres valors", ha destacat Obama.

Promesa electoral

Obama, després de jurar el seu càrrec al gener, va signar una sèrie d'ordres executives en què exigia el tancament de la presó de Guantánamo en el termini d'un any i suspenia les comissions militars. Llavors, el president nord-americà va al·legar que el sistema de comissions militars no funcionava, però no va descartar que es pogués reprendre en el futur després d'introduir-hi reformes.

Les noves comissions no jutjaran tots els presos que hi ha a Guantánamo, en l'actualitat 241, sinó alguns dels sospitosos de pertànyer a la xarxa terrorista Al Qaeda.

L'anunci del retorn de les comissions militars, que Obama va descriure durant la seva campanya electoral com "un gran fracàs", ha causat consternació entre els grups pro drets humans. L'organització Amnistia Internacional ha afirmat avui que "no es pot reformar un sistema que és bàsicament injust".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona
política

Junts diu que la trobada Puigdemont Junqueras és una “bona notícia” per a l’independentisme

barcelona
política

Suprem entestament

madrid
REGNE UNIT

Els ‘tories’ es descomponen

Londres