Política

Foment del Treball denuncia l'alta pressió fiscal que suporten les empreses espanyoles

La patronal insta l'administració a reduir despeses i a aprimar les seves plantilles

La patronal Foment del Treball ha presentat un informe que compara la fiscalitat de les empreses espanyoles amb les europees i conclou que tant l'impost de societats com les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social són més altes a l'Estat espanyol. En el context global, Foment constata que a Espanya la pressió fiscal ha pujat de 3,2 punts del PIB, a diferència de la UE, que s'ha reduït en 0,8 punts. L'organització empresarial ha instat el govern espanyol a reduir els tipus impositius d'aquestes figures i que l'administració espanyola miri la realitat europea si allò que pretén és fer una reforma d'impostos i que apujar el tipus impositiu màxim de l'IRPF és "nedar contracorrent".

Foment s'ha afegit, i amb dades, a les crítiques generalitzades contra la pretensió del govern espanyol d'incrementar determinats tipus d'impostos. La patronal ha demanat un debat "serè" i no frívol sobre els impostos i ha advertit que apujar-los en aquest moment perjudicaria l'economia. A més, ha reclamat a les administracions una gestió més racional i una contenció de la despesa pública, que en alguns moments "ha crescut alegrement".

El director del Servei d'Estudis Econòmics i Socials de Foment, Salvador Guillermo, ha presentat l'informe i ha indicat que malgrat l'alta taxa d'atur d'Espanya, els impostos que paguen les empreses espanyoles en les quotes a la Seguretat Social ocupen el setè lloc al rànquing de països de la UE. Per aquest motiu ha reclamat una rebaixa en el que ha denominat com "impost sobre la contractació" i ha felicitat el conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, pel "sentit comú" de les seves declaracions de diumenge contra una apujada d'impostos.

L'informe constata també que l'Estat espanyol ocupa el cinquè lloc entre els països que més paguen d'impost de societats a la UE. Per la patronal, la recaptació de l'impost de societats ha passat dels 7.605 milions d'euros de l'any 1995 fins a 44.823 milions el 2007, que representa incrementar la recaptació del 10,4% al 22,3%, i de suposar l'1,7% del PIB al 4,3%.

En canvi, l'impost sobre el consum és més baix a l'Estat espanyol que a Europa, encara que per Salvador Guillermo una revisió de l'IVA potser seria més lògic de fer en un àmbit de recuperació econòmica que no pas ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.