Política

Sèrbia diu a l'Haia que el dret d'autodeterminació no justifica l'escisió d'un Estat

Belgrad porta la independència de Kosovo al Tribunal Internacional de Justícia

"El dret a l'autodeterminació dels pobles no serveix de fonament jurídic per justificar l'escissió d'un Estat legítim." Aquesta idea és un dels arguments presentats per Sèrbia davant el Tribunal Internacional de Justícia, a l'Haia, per rebatre la independència de Kosovo.

La frase és de Marcelo Kohen, de la Universitat de Ginebra, un dels tres acadèmics que aquest dimarts han defensat la posició de Sèrbia en la primera sessió dels debats de l'organisme internacional, organitzats a petició del govern de Belgrad.

Segons Kohen, la independència de Kosovo és il·legal d'acord amb el dret internacional. Pel professor universitari, aquesta idea queda confirmada pel fet que la comunitat internacional "no ha acceptat, fora del context del colonialisme, la creació de cap Estat nou".

Un altre acadèmic, Andreas Zimmermann, professor de dret de Harvard, ha assegurat que la independència de Kosovo "ignora el principi d'integritat territorial", a més de no estar prevista en la resolució de l'ONU 1.244.

Aquest text, de l'any 1999, afirmava la "integritat territorial de Sèrbia" i proporcionava a Kosovo "un alt grau d'autogovern", amb la intermediació de les Nacions Unides, segons Malcolm Shaw, professor de la Universitat de Leicester, al Regne Unit.

Kosovo considera que la validesa de la resolució 1.244 tenia un limit temporal, però Sèrbia no hi està d'acord i avui ha defensat que "no té límits ni condicions".

La independència de Kosovo, declarada pel seu Parlament el febrer de 2008, ha estat reconeguda per 62 països de l'ONU, entre els quals hi ha els Estat Units i la majoria dels de la Unió Europea. N'hi ha 35, entre els quals destaquen Espanya, Rússia i el Brasil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona