Política

Montilla defensa el "ple" reconeixement del català a nivell internacional des de Madrid

El president català lliura el premi Blanquerna a la comissària europea de Relacions Exteriors, que lloa el paper de Catalunya en la construcció de la Unió del Mediterrani

El president català, José Montilla, ha demanat avui a la comissària europea de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, el seu suport per fer realitat els "anhels i projectes" de Catalunya, entre els quals està "aconseguir el ple reconeixement" de la llengua a nivell internacional.

En el lliurament del premi Blanquerna a la comissària, a la qual el jurat ha reconegut el seu suport al procés per la Unió del Mediterrani, Montilla ha elogiat la trajectòria professional de Ferrero i la seva contribució a "cimentar" el procés de construcció europea.

Després d'assenyalar que la comissària dóna màxima prioritat a la política europea de veïnatge, ha destacat la seva aportació a la concepció de l'espai mediterrani com a objecte d'interès de tota Europa, que va cristal·litzar  amb la creació de la Unió pel mediterrani. Sobre aquest assumpte, el president català ha tingut paraules d'agraïment al ministre d'Afers exteriors, Miguel Ángel Moratinos, –present en l'acte– per "obstinar-se" a assolir la unitat institucional que va ser clau per impulsar la Unió pel mediterrani i perquè la seva Secretaria s'establís a Barcelona.

Per a Montilla, ser europeu significa tenir consciència de "les nostres aspiracions i el nostre límits", la qual cosa permetrà a més completar la història d'èxit "que hem estat capaços d'aconseguir". Avui Europa, ha prosseguit, ha arribat a la majoria d'edat i té davant el repte d'exercir la seva voluntat "sense les tuteles obligades que la condicionaven en el passat".

Ferrero s'acomiada

Després de rebre el premi de mans de Montilla, Ferrero ha afirmat que el guardó l'acosta "encara més" a Catalunya i Espanya. "Les meves paraules tenen molt d'agraïment i una mica de comiat com a comissària europea", ha prosseguit davant la designació aquesta nit a Brussel·les dels nous alts càrrecs de la Unió.

La comissària ha indicat que la política mediterrània ha estat una de les seves prioritats perquè en aquest espai confluïxen la història i la geografia de tres continents que han de treballar junts per llaurar un futur comú. "Sense el Mediterrani no podríem concebre el futur d'Europa", ha assegurat Ferrero, que ha recordat que Espanya i Catalunya són europees, però també mediterrànies. A més, Ferrero ha definit la Unió pel mediterrani com a un projecte que no és fàcil i en el qual han de tenir un paper prioritari regions com Catalunya, que ajudaran a construir-la.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona