Política

Rajoy demana “fets” mentre Zapatero insta a “confiar” en el que el govern espanyol fa per sortir de la crisi

El president del govern espanyol i el líder del PP s'han reunit aquest matí a la Moncloa on han acordat la reestructuració del sistema financer i la reforma de la llei de caixes

Rajoy urgeix a actuar mentre Zapatero insta a confiar en tot allò que el seu govern està duent a terme perquè l'Estat espanyol surti de la crisi econòmica. El líder del PP i el president de l'executiu espanyol s'han reunit aquest matí a la Moncloa per tractar el rescat de Grècia i la situació econòmica espanyola.

Malgrat les eternes diferències que els separen, socialistes i populars han arribat a dos acords que tots dos han valorat com a "positius" per a l'evolució de l'economia espanyola.

Per una banda s'ha acordat agilitzar el procés de reestructuració del sistema financer i la reforma de la llei de les caixes, perquè aquestes es puguin acollir al FROB abans del 30 de juny. El president espanyol i el líder de l'oposició han acordat una remodelació de la seva legislació, amb l'objectiu d'augmentar la seva transparència i per assolir una més gran democratització dels seus òrgans de govern. Segons Zapatero, un terç de les caixes necessiten reestructuració si es volen acollir al FROB.

L'altre punt d'acord ha estat el suport al rescat de Grècia, que suposarà que l'Estat aporti al pla global dels Estats membres uns 10.000 milions d'euros. Rajoy ha afirmat que defensant el país grec està defensant “l'interès d'Espanya”, i que l'aposta econòmica dels països europeus és l'euro i "tots" l'estan defensant, i Espanya no es pot quedar enrere en aquest suport, segons el popular.

El tercer punt que s'ha tractat a la trobada ha estat la política econòmica espanyola i la seva recuperació. Mentre Rajoy ha plantejat tres vies clares perquè l'Estat es recuperi de la crisi, reduir el dèficit públic, frenar la pujada de l'atur i impulsar la inversió, Zapatero ha defensat la reducció del dèficit de manera gradual, igual que la reducció d'inversió pública perquè l'Estat no es quedi ancorat en la recessió.

Fent campanya
En roda de premsa posterior a la reunió, Rajoy ha alertat de la falta de crèdit per a les pimes i per a les llars espanyoles, i ha denunciat que si no hi ha crèdit, no hi ha inversió. Rajoy ha assenyalat que perquè torni el crèdit s'ha de sanejar el sistema financer, capitalitzar-lo i reestructurar-lo, i “s'ha de fer ja”, ha conclòs. El líder popular ha recalcat aquesta urgència i ha retret a Zapatero que no hagi actuat fins ara, i li ha recordat que “el temps s'ha acabat”. “La política d'esperar i veure què passa no porta enlloc”, ha insistit Rajoy advertint al president espanyol que “si no actues, els altres actuaran per tu” i les mesures seran “molt més dures”.

Zapatero, per la seva banda i dins el seu torn de paraula, ha emplaçat “tots els espanyols” a confiar en la solvència del sistema financer espanyol, ja que és un dels països que no ha hagut d'injectar fons públics a les caixes, cosa que “és un actiu de la nostra solvència”, ha destacat. El líder socialista també ha afirmat que les primeres dades positives de la sortida de la crisi ja són una realitat i que aquestes “han de servir de palanca” per a la confiança. “No són opinions, són fets, són dades, com l'evolució del PIB del primer trimestre”, ha destacat.

Rajoy s'ha compromès a donar suport al govern de Zapatero si es fan “les coses ben fetes” i s'ha dirigit al president espanyol dient-li que "per ell no quedarà”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.