Política

Barroso mira d'esgarrapar vots socialistes

Promet comissaris d'Immigració, Drets i Lluita contra el Canvi Climàtic. Busca la reelecció avui amb el màxim de suports

Els eurodiputats convençuts que la crisi obliga a tirar pel dret i reelegir de seguida José Manuel Durão Barroso són més que els que reclamen esperar que els irlandesos votin el Tractat de Lisboa, d'aquí només dues setmanes. Per això el conservador portuguès serà confirmat aquest migdia president de la Comissió Europea per cinc anys més. Barroso en té prou amb el suport dels 265 populars, els 84 liberals i els 54 euroescèptics tories britànics, txecs o polonesos, però ahir, en els seus últims minuts de campanya a l'hemicicle de l'Eurocambra, va fer un últim intent d'esgarrapar alguns vots socialistes o fins i tot verds assumint algunes de les seves exigències.

Repartint promeses, Barroso va anunciar que crearà tres càrrecs de comissari: el de Justícia, Drets Fonamentals i Llibertats Ciutadanes; el d'Interior i Immigració i el de Lluita contra el Canvi Climàtic.

Barroso també va vendre als eurodiputats "una Comissió forta i independent, que resisteixi la pressió i els egoismes estatals" i que reguli i supervisi el sistema financer, és a dir, exactament el contrari del que ha fet aquests últims cinc anys. Es va comprometre a renegociar la controvertida setmana de 65 hores laborals, combatre el dúmping social i no donar la crisi per acabada mentre els aturats no hagin recuperat la feina.

Dependent dels Estats
"Estic al·lucinant, ara Barroso es pensa que s'ha convertit en José Manuel Obama Yes we can", el va increpar l'ecologista Daniel Cohn-Bendit. "Em recorda la meva adolescència", va replicar Barroso, exrevolucionari maoista, al líder del Maig del 68. "Si jo fos president del govern, també el votaria", li va retreure el cap de files socialista, Martin Schultz, criticant la seva dependència dels Estats. "No té el suport del meu grup", li va advertir, tot i que els socialistes europeus estan dividits i la meitat, sobretot els espanyols, els britànics i els portuguesos, podrien votar-hi a favor. Maria Badia i Raimon Obiols, del PSC, reconeixien en tancar aquesta edició que encara no sabien què votar.

El portaveu popular a l'Eurocambra, Joseph Daul, ho va tenir molt fàcil per defensar Barroso dels socialistes: "Ni tan sols heu presentat candidat alternatiu".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.