Política

Txeroki compareix a l'Audiència Nacional per 5 de les 21 causes que té pendents

L'excap militar d'ETA va ser detingut a Cauterets el novembre del 2008 en el marc d'una operació contra la cúpula de la banda terrorista

L'excap militar d'ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, Txeroki, compareix avui dimarts a l'Audiència Nacional per cinc de les vint-i-una causes que té pendents davant de la justícia espanyola pels atemptats comesos en la seva etapa com a líder del comando K-Olaia, han informat fonts jurídiques.

Txeroki, que va ser detingut a Cauterets el 17 de novembre del 2008 en el marc d'una operació contra la cúpula de la banda terrorista, és el primer etarra que França lliura a l'Estat espanyol abans d'haver finalitzat les investigacions de les seves activitats delictives en territori francès.

En concret, l'excap militar d'ETA haurà de respondre al titular del jutjat central d'instrucció número 1, Santiago Pedraz, per la seva participació a l'atemptat contra el diputat socialista Eduardo Madina, que va perdre una cama a causa de l'explosió d'una bomba adossada als baixos del seu vehicle el 19 de febrer del 2002, i per l'explosió d'un cotxe bomba a Bilbao el 12 de gener del 2002.

El responsable del jutjat central d'instrucció número 2, Ismael Moreno, també li prendrà declaració indagatòria en tres causes més: l'enviament de dos paquets bomba al president del Grup Correo, Enrique Ybarra, i a la delegada d'Antena 3 al País Basc, María Luisa Guerrero, (tots dos el 17 de gener del 2002); i l'intent d'assassinat de la tinenta d'alcalde de Portugalete Esther Cabezudo (PSOE), que es va produir el 28 de febrer del 2002.

A més d'aquestes cinc causes, la Fiscalia de l'Audiència Nacional reclama Txeroki per 16 més, entre les quals, l'atemptat contra la T-4 de l'aeroport de Madrid-Barajas el 30 de desembre del 2006, que va matar dos ciutadans equatorians.

La Fiscalia també va instar divendres passat el jutge Pedraz a reclamar les proves que implicarien Txeroki en l'atemptat de Capbreton (França), que va costar la vida l'1 de desembre del 2007 als guàrdies civils Raúl Centeno i Fernando Trapero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona