Política

Continua obert el procés judicial del cas Politkóvskaia

La cort militar russa estudia si reobre la investigació de l'assassinat, una petició de la família de la periodista i del setmanari Nóvaya Gazeta, on ella va treballar-hi des de 1999 fins a la seva mort al 2006

El Tribunal Militar de Moscou reobre aquest dimecres el procés judicial per l'assassinat de la periodista russa Anna Politkóvskaia després que el Suprem anul·lés el juny la sentència absolutoria pels quatre imputats en el cas.

La primera audiència preliminar del nou procés se celebrarà a partir de les 11.00 hora local (09.00 hora catalana) i serà pública, segons informen les agències russes.

La cort militar russa estudia si reobre la investigació de l'assassinat, una petició de la família de la periodista i del setmanari Nóvaya Gazeta, on ella va treballar des de 1999 fins a la seva mort al 2006.

El director del setmanari ha assegurat que la resolució del cas depèn exclusivament de la "voluntat política" de les autoritats, ja que "cada dia apareixen noves dades" sobre l'assassinat. El director els seus advocats i els fiscals volen que el judici no se celebri i el cas es remeti per començar una nova investigació.

Tant la família com la revista insisteixen que el procés judicial ha d'aclarir no només qui va prémer el gallet, sinó també "qui va encarregar l'assassinat".

El passat 25 de juny el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència absolutoria emesa pel tribunal militar de Moscou del febrer i va ordenar la celebració d'un nou judici. El febrer un jurat popular va absoldre per unanimitat a dos germans txetxens, Dzhabraíl i Ibraguim Majmúdov, i l'oficial del ministeri d'Interior Serguéi Jadzhikurbánov, acusats de participar en l'assassinat. També va considerar lliure de culpa l'oficial dels serveis secrets Pável Riáguzov, que afrontava càrrecs per abús de poder i extorsió.

Segons la fiscalia, els germans Majmúdov hauria portat a un tercer germà, Rustam, presumpte assassí de la periodista, fins a casa de Politkóvskaia, mentre l'oficial del ministeri d'Interior l'hauria ajudat a escapar-se.

Rustam es troba desaparegut i contra ell pesa una ordre de busca i captura internacional.

Els quatre imputats en el cas han defensat la seva innocència des del novembre del 2008, quan va començar el procés, que va quedar esquitxat de filtracions de dades de la investigació i la polèmica sobre el suposat paper dels serveis secrets.

L'assassinat de Politkóvskaia va ser executat quan estava preparant un article sobre les tortures sistemàtiques a Txetxènia, que va ser publicat pels seus companys cinc dies després de la seva mort.

A mitjans de juliol d'aquest 2009 va ser assassinada Natalia Estemírova, una amiga i companya de Politkóvskaia. Les dues van treballar conjuntament per documentar els abusos dels drets humans al Caucas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona