Política

El PP enceta la guerra contra la manifestació

Els populars acusen la marxa de violentar el Tribunal Constitucional i retreuen al PSC que permeti al seu govern aquestes propostes

El PP va obrir ahir una ofensiva per la manifestació contra la sentència a l’Estatut que s’està promovent a Catalunya, amb la intervenció de destacats dirigents. L’ofensiva es va produir just un dia abans que avui es reuneixi el comitè de direcció popular, en una trobada que definirà l’estratègia de cara als pròxims mesos.

La vicesecretària d’organització del PP, Ana Mato, va acusar els promotors d’aquesta idea de “violentar” el Constitucional, intentant pressionar-lo. Mato va fer especial menció del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod, i del fet que el PSC permeti que des del seu govern surtin propostes contra la sentència.

Cap menció
Segons Mato, manifestacions com la que proposa Carod, tot i que no sigui contra la sentència, [veure la pàgina següent] són un intent de “condicionar” l’alt tribunal. No va fer en canvi cap menció a les pressions que fan PSOE i PP sobre la composició del TC. Aquestes tenen fins i tot bloquejada la renovació de l’alt tribunal espanyol.
“Haurien de respectar les institucions”, va insistir Mato, que va remarcar que ERC és sòcia del PSC al govern català. La dirigent del PP va expressar la seva comprensió pel malestar que crea a Catalunya el fet que la sentència porti 3 anys debatent-se. Va insistir que l’endarreriment també la sorprèn perquè és “injustificat”, però alhora va demanar respecte per les institucions judicials.

També es va pronunciar sobre la mateixa polèmica l’exministre d’Interior i actual eurodiputat Jaime Mayor Oreja. Segons el polític basc, les reformes dels Estatuts d’Autonomia han anat en la “mala direcció”. I considera el finançament autonòmic un “nyap nacional, un disbarat i una improvisació”. Segons Mayor Oreja, tot plegat és independent fins i tot del fet que les coses siguin bones si són constitucionals.

“Màxima culpa”

L’eurodiputat creu que tothom té responsabilitats en aquesta situació suposadament negativa, però va remarcar que el “màxim grau” de culpa la té el govern del PSOE, que va prendre la iniciativa de reformar els nous Estatuts començant pel català. Sobre aquest en concret es mostra molt crític, amb l’argument que “no serveix per enfortir Espanya, ni la nació espanyola, ni l’Estat espanyol”.

Seguint la línia habitual dels dirigents del PP que s’inspiren en el discurs d’Aleix Vidal-Quadras, Mayor Oreja va considerar que al pont de comandament de la UE “només hi són les nacions més fortes de la Unió”. Per aquesta raó creu necessària “una altra sacsejada” com la Transició espanyola que serveixi per no tenir un “Estat residual”, i que aquest sigui present com fins ara a la UE i a la seva direcció. Va posar per a això l’exemple de la República Francesa, que periòdicament es va renovant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.