Política

Benet XVI  aposta per la creació de dos Estats per solucionar el conflicte entre Israel i Palestina

En un discurs a Tel Aviv, ha reconegut el dolor sofert pel poble jueu. La seva visita, però, no està mancada de controversià entre els diferents col·lectius que viuen a la zona

Benet XVI ha insinuat aquest dilluns, només arribar a Tel Aviv, el seu suport a la solució de dos Estats, israelià i palestí. El pontífex creu que així es posaria fi al conflicte d'Orient Mitjà. És una resposta que contradiu totalment la posició del govern actual a Israel.

El Papa ha demanat "a tots els responsables que explorin totes les possibilitats que permetin avançar cap una solució justa de les dificultats pendents, per tal que els dos pobles puguin viure en pau en una pàtria pròpia i amb fronteres segures i reconegudes internacionalment". En cap moment ha fet servir la paraula Estat explícitament, però és el tema que primer ha tractat només baixar de l'avió a Ben Gurion, l'aeroport de Tel Aviv.

Ratzinger, que ha defensat el lliure accés a Jerusalem dels fidels de totes les confessions, ha lamentat que l'antisemitisme "continua aixecant el seu repugnant cap en algunes parts del món". Abans de visitar el museu de l'Holocaust, ha declarat que el poble jueu ha sofert "les terribles conseqüències d'ideologies que han negat la dignitat de l'ésser humà".

La facció armada palestina Yihad Islàmica ha criticat aquesta visita. Creuen que suposa un "regal a l'ocupació". Aquesta organització palestina diu que aquest periple del pontífex en aquells territoris reflecteix la seva "cortesia amb l'ocupació" israeliana del territori dels palestins. Per això, diuen que l'estada del Papa a Tel Aviv suposa un "menyspreu cap al sofriment palestí".

Encara que Benet XVI hagi defensat la causa jueva i reconegut el dolor d'aquest poble, ni tan sols els jueus estan tots a favor seu. Dos ultraortodoxos ja han estat detinguts per portar pancartes en contra del líder catòlic. A hores d'ara, però, ja han estat posats en llibertat després d'haver estat   interrogats.

Dos homes àrabs de la ciutat de Natzaret també han estat detinguts mentre repartien pamflets en contra del líder del Vaticà. I dos extremistes de la dreta religiosa jueva han presentat una demanda al tribunal del districte per requerir que Benet XVI sigui expulsat d'allí. En la denúncia, expliciten que el Papa hauria de retornar un canelobre, milers d'escriptures jueves i altres tresors que, segons els denunciants, resten amagats en subterranis del Vaticà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.