Política

El PSOE para els peus a Ernest Maragall i CiU avisa que Madrid sempre manarà sobre el PSC

El portaveu dels socialistes al Congrés, José Antoni Alonso, demana "calma" als seus companys catalans

La proposta d'Ernest Maragall de refer les relacions entre el PSOE i el PSC i convertir l'actual executiu de Zapatero en un govern de coalició entre el partit espanyol i el català ha provocat rebuig i incredulitat. El PSOE ha respost que les relacions entre els dos partits "són bones i estan ben definides i establertes". I CiU ha alertat que el PSC sempre seguirà les directrius del PSOE "surti el que surti" en la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

Són les reaccions provocades per l'article Construir Cataluña, que Maragall ha publicat aquest dimarts al diari El País. En el text, el conseller d'Educació proposa continuar el desplegament de l'Estatut , defensant un "pacte Catalunya-Estat que ja està tancat i rubricat", i reformular les relacions entre el PSOE i el PSC fins al punt que "aquesta relació podria plasmar-se més gràficament mitjançant un govern de coalició PSOE-PSC (...) visualitzat de forma clara per la consegüent expressió parlamentària".

A Madrid, però, han parat els peus a Maragall. El portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, ha fet avui una crida a la "calma" i a la "tranquil·litat" per deixar que el Tribunal Constitucional resolgui sense interferències els recursos contra l'Estatut, i alhora ha aconsellat no variar les actuals relacions entre el PSOE i el PSC.

Enmig de les manifestacions proposades per part del vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), per avisar el Constitucional del que suposaria pronunciar-se contra l'Estatut, Alonso ha recomanat deixar treballar al TC perquè faci el que li encarrega la Constitució "amb ple respecte de les instàncies polítiques".

En aquest sentit, i després de reafirmar la confiança del PSOE en la constitucionalitat de l'Estatut, creu que el primer és "esperar el resultat" de les deliberacions del TC, per la qual cosa ha fet un "crida a la calma i a la tranquil·litat". "El tribunal ha de treballar amb tranquil·litat, amb assossec i amb repòs", ha sentenciat.

Pel que fa a les relacions PSOE-PSC, Alonso ha dit que "és bo per a tothom que continuïn com són, bones relacions, per sobre de les opinions personals d'uns i d'altres".

Sánchez Llibre no hi creu
Paral·lelament, CiU manifestava el seu escepticisme a la proposta de Maragall. En declaracions a Punto Radio, el portaveu d'Economia i Hisenda de CiU al Congrés, Josep Sànchez Llibre, ha avisat que el PSC sempre seguirà les directrius del PSOE "surti el que surti" del TC. "El PSC en els temes rellevants i importants no deixa de ser un satèl·lit del PSOE. Digui el que digui abans, sempre fa el que planteja el PSOE", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.