Política

El PP es queda sol al Congrés reclamant una investigació sobre les seves escoltes il·legals

CiU i el PNB s'abstenen en la votació, però PSOE, ERC, IU-ICV i el BNG hi vota en contra

Els portaveus del PSOE, ERC, IU-ICV i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han coincidit aquest dimarts al Congrés a qualificar de "mentides" fruit del "deliri" o de "la paranoia" les acusacions del PP sobre una suposada persecució per part del govern espanyol, amb escoltes il·legals incloses com va denunciar la secretària general, María Dolores de Cospedal, en una entrevista.

Aquests mateixos partits han rebutjat, en una reunió de la diputació permanent del Congrés, la petició del PP perquè compareguin la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde Pumpido. CiU i el PNB s'han abstingut en la votació, si bé els bascos s'han ofert a donar suport a una comissió d'investigació si el PP aporta "una prova" d'aquesta persecució. 

La portaveu del grup popular, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que el govern espanyol fa servir "al seu capritx" la fiscalia, que segons la seva opinió investiga els casos de presumpta corrupció en funció del color polític de l'investigat.

Com a exemple, ha esmentat que no s'han investigat les denúncies que afectaven el vicepresident Manuel Chaves, l'exdirector del CNI o els gestors de la Caixa de Castella-la Manxa (CCM), i en canvi sí que s'ha investigat i detingut càrrecs del PP en diligències que després "van quedar en no-res". "L'única pena imposada és la pena de Telediario, la de sortir als informatius emmanillats com a delinqüents perillosos", s'ha queixat.

Sáenz de Santamaría ha atribuït al govern de Zapatero una estratègia de "persecució de l'oposició", d'"abús de poder" i d'"utilització il·legítima" de les institucions, i ho atribueix a la "incapacitat" de l'executiu per afrontar la crisi econòmica i la seva por a un càstig electoral.

El portaveu del grup socialista, José Antonio Alonso, ha replicat que el PP manté un "discurs demolidor contra l'Estat de dret" arribant fins i tot a parlar d'"estat policial" i d'"inquisició". "Són un conjunt d'invents i mentides", ha proclamat.

Segons la seva opinió, el PP utilitza aquest "seguit de barbaritats" per "buscar un espai d'impunitat per als membres del PP que sí que estan acusats amb indicis seriosos" i "intenten que es parli de la falsedat, la persecució, perquè no es parli d'un fet objectiu, les investigacions judicials". "Son uns irresponsables i els irresponsables no mereixen governar el país", ha sentenciat.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, també ha criticat l'estratègia del PP, que  veu com "una paranoia tan delirant com la trama de l'11-M".

Gaspar Llamazares, d'IU-ICV, ha aconsellat al PP no creure's les seves pròpies mentides ni convertir la seva fabulació en un deliri de persecució. "És una mentida poc creïble i indemostrable, però una mentida de distracció massiva".

Francisco Jorquera, del BNG, ha indicat que les peticions de compareixença del PP només són "cortines de fum" per intentar tapar els escàndols que l'afecten, una matèria en la qual considera "experts" els populars.

Els representants de CiU i del PNB han optat per l'abstenció, si bé també han lamentat el clima política actual. El català Jordi Jané ha aconsellat als populars acudir als tribunals, ja que considera un error que el Congrés es converteixi en una "caixa de ressonància" d'aquestes disputes. 

Tanmateix, l'executiu també ha estat criticat. Izquierda Unida, CiU, el PNB i el BNG han qüestionat el fet que fos la vicepresidenta del govern, des de Costa Rica, la que anunciés el recurs de la fiscalia contra l'arxivament de la causa contra el president valencià, Francisco Camps. "No és convenient que el govern sobreactuï ni fomentar el deliri del PP,", ha avisat Llamazares als socialistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats UNITS

Trump, evacuat d’un míting amb sang a la cara després del so d’uns trets

BARCELONA
ESTATS UNITS

Biden lluita en campanya per contrarestar la caiguda de suports

BARCELONA
política

L’ANC trasllada al carrer el seu rebuig als embats judicials

barcelona
FEDERACIÓ RUSSA

Rússia respondrà a míssils dels EUA a Europa apuntant amb els seus a la UE

BARCELONA
POLÍTICA

El PSC s’atribueix com a mèrit el retorn dels exiliats

barcelona
política

Rovira es retroba amb la militància d’ERC

barcelona
GUERRA A GAZA

Noranta morts per un atac israelià a un campament de desplaçats a la Franja

BARCELONA
política

Els comuns reivindiquen el seu pes en un futur acord de govern

barcelona
ÀSIA

Ira a la Xina per una llei dels EUA que li reclama més autonomia per al Tibet

BARCELONA