Política

Txeroki es nega a declarar pels cinc atemptats comesos el 2002

L'excap militar d'ETA s'ha estat mitja hora davant dels jutges, s'ha limitat a respondre 'ez' (no, en euskera), i s'ha negat a firmar les actes judicials

L'excap militar d'ETA, Garikoitz Aspiazu, àlies Txeroki, havia de declarar a l'Audiència Nacional per 5 de les 21 causes que té pendents davant de la justícia espanyola, entre les quals l'intent d'assassinat del dirigent socialista Eduardo Madina, però s'hi ha negat.

A Txeroki, que ha arribat a l'Audiència amb aspecte seriós, tranquil i emmanillat, se'l considera el responsable del trencament de l'última treva de la banda.

Txeroki havia de declarar a l'Audiència Nacional per cinc de les 21 causes que té pendents amb la justícia espanyola relacionades amb atemptats comesos fa set anys, però s'hi ha negat.

L'excap militar d'ETA s'ha estat mitja hora davant dels jutges Santiago Pedraz i Ismael Moreno, s'ha limitat a respondre ez (no, en euskera), i s'ha negat a firmar les actes judicials.

Les causes
Entre els crims que se li imputen, i pel quals ha de ser jutjat, hi ha l'intent d'assassinat del socialista Eduardo Madina; de l'extinent d'alcalde de Portugalete Esther Cabezudo; del president del consell d'administració del Grup Correo, Enrique Ybarra, i de la delegada d'Antena 3 a Biscaia, María Luisa Guerrero.

Txeroki té pendents 16 causes més a l'Audiència Nacional, entre les quals l'atemptat a la T4 de Barajas del 30 de desembre del 2006, en què van morir dos homes de nacionalitat equatoriana i que va trencar l'alto el foc que ETA havia decretat el març del mateix any.

Aspiazu va ser detingut el 16 de novembre del 2008, quan ocupava el càrrec de cap militar d'ETA i era el principal objectiu de les forces de seguretat. El van detenir al municipi francès de Cauterets gràcies a l'ús d'unes plaques de matrícula falses i inversemblants.

És un fet inèdit, perquè és la primera vegada que les autoritats franceses entreguen un membre d'ETA sense que encara se l'hagi condemnat per cap causa al lloc on el van detenir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.