Política

Batalla pel calendari de les vegueries

Governació (ERC) espera que el consell tècnic doni llum verda a la llei perquè el govern la pugui aprovar la setmana que ve, Presidència (PSC) diu que ho decidirà Montilla i Saura (ICV) ho veu tot molt embolicat

L'estira-i-arronsa per l'aprovació de la llei de vegueries presenta un debat de fons, sobre el contingut del projecte, i un altre sobre el calendari, important per als partits tenint en compte que s'acaba d'iniciar un any electoral que deixa poc marge de temps per discutir i aprovar la norma al Parlament un cop hagi superat el tràmit del govern.

El nerviosisme s'ha traduït en la circulació de declaracions, versions oficioses i filtracions amb diverses interpretacions. Per part del departament de Governació, on el conseller republicà Jordi Ausàs s'afanya a reunir-se amb els dirigents locals més reticents davant la norma que ell ha impulsat, aquest dimarts mateix pot quedar fixat un calendari que portaria l'executiu de José Montilla a aprovar l'avantprojecte la setmana que ve, el 12 de gener.

Fonts de governació han assegurat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que el calendari de la llei de vegueries es debatrà aquest dimarts al consell tècnic del govern. L'objectiu de Governació és que el text arribi a temps al Parlament perquè la cambra l'aprovi abans de l'estiu i que ja es pugui començar a aplicar a les eleccions municipals del 2011.

Aquest dimarts serà la segona vegada que el consell tècnic examina l'avantprojecte, que defineix la nova ordenació territorial de Catalunya en set vegueries. L'organisme està format pels secretaris generals dels departaments i presidit pel vicepresident de l'executiu, Josep-Lluís Carod-Rovira, i Governació creu que aquesta vegada fixarà el calendari d'aprovació de la llei.

Tanmateix, fonts de Presidència han advertit, també a l'ACN, que el tràmit del consell tècnic és necessari però no suficient: encara que doni llum verda al text demà mateix, això no vol dir necessàriament que la llei s'acabi aprovant en la reunió de govern del dia 12 de gener. Aquestes fonts alerten que només el president de la Generalitat, José Montilla, decideix quan s'aproven les lleis a l'executiu català.

Mentrestant, Governació insisteix en la necessitat que el govern aprovi la llei ja perquè es pugui aprovar al Parlament abans de l'estiu. Si no es compleix aquest calendari, segons les fonts de Governació, es complicaria l'aprovació de la nova ordenació territorial, ja que la tardor coincideix amb la campanya de les eleccions catalanes.

I Ausàs manté contactes amb alcaldes i representats territorials per rebaixar les discrepàncies que hi ha en alguns territoris sobre l'avantprojecte de llei. Entre aquestes discrepàncies hi ha la rivalitat entre Tarragona i Reus per ser la capital de la vegueria del Camp de Tarragona, la reivindicació del Penedès per tenir una vegueria pròpia i les reticències de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que no vol que la regió del Pirineu deixi d'estar integrada a la seva zona.

Aquest mateix matí Ausàs s'ha reunit amb dos alcaldes i els últims dies s'ha trobat, entre altres càrrecs, amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el de Reus, Lluís Miquel Pérez; el de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal Serra, i el de Manresa, Josep Camprubí. Per la seu del departament de Governació també hi han passat representants de CiU i del PP al Parlament.

Des del carrer Nicaragua, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, deia aquest dilluns al migdia, després de la reunió de l'executiva del partit, que el projecte tirarà endavant malgrat les discrepàncies, ja que Montilla entén que és un compromís del tripartit i una de les condicions d'ERC per no provocar una crisi.

Però ICV, que en aquest cas s'ho mira una mica des de la barrera, va per la seva banda. I Joan Saura, conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha dit avui a Europa Press que veu "molt difícil" aprovar en les pròximes setmanes al consell executiu del govern la futura llei de vegueries, per molt que Governació, en mans d'ERC, consideri que ha d'estar aprovada aquest gener.  Per Saura (ICV), la "falta de consens" entre els socis al govern fa "molt difícil" que s'aprovi, fins i tot a la reunió del dia 12.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona