Política

L'interventor general de la Generalitat diu que no sap si hi va haver pagaments del Palau a partits polítics

Ho assegura en la primera sessió de la comissió d'investigació parlamentària sobre el cas Millet

L'interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, ha assegurat aquest dilluns que en l'anàlisi dels comptes del Consorci del Palau de la Música no ha detectat pagaments de l'entitat cultural cap a partits polítics, tot i que més tard ha concretat que no pot saber on anaven a parar diners dels quals no se'n coneix el destó. Ho ha explicat en la compareixença davant la comissió del Parlament que investiga el desviament de fons del Palau, Portabella ha detallat els diners procedents del Consorci que van anar a parar a destins diferents dels estipulats, principalment les butxaques de Millet i Montull. A preguntes de CiU, ha declarat que no s'hi ha detectat que alguns d'aquests fons anessin a parar a fundacions de partits polítics.

Portabella ha reiterat les dades que ja es coneixien sobre el frau comès per Millet i Montull, que puja fins als 3,8 milions d'euros en el cas dels fons procedents del Consorci, entre obres no realitzades, obres realitzades als domicilis particulars de Millet i Montull, subvencions no justificades o despeses privades, com ara viatges.

A més, a preguntes del diputat de CiU Jordi Turull, Portabella ha confirmat que en un informe va afirmar que la constructora Ferrovial podia sortir perjudicada en les adjudicacions durant l'època dels governs de CiU perquè en els barems es donava certa importància al coneixement del territori. Ferrovial era una de les empreses que més diners donava al Palau i algunes informacions havien insinuat que aquests diners haurien anat a parar a la fundació de CDC.

No obstant això, posteriorment, a preguntes del diputat d'ERC Pere Bosch, Portabella no ha assegurat que els diners del Consorci que es van perdre no haguessin anat a algun partit polític, ja que se'n desconeix el destí.

L'interventor general també ha exculpat el funcionari de la conselleria d'Economia Enric Fernández, que va participar en les auditories del Palau i que des del 2006 era parella de Gemma Montull. Segons Portabella, Fernández va participar en les auditories, però aquestes eren firmades per un interventor que ho supervisava. A més, l'any 2006 Fernández va comunicar que mantenia una relació sentimental amb una persona del Palau i va demanar el seu trasllat d'unitat. A partir d'aleshores va passar a auditar els comptes de les universitats i posteriorment de l'Institut Català de la Salut (ICS).

De fet, l'expedient informatiu que la conselleria va obrir a Fernández en conèixer el frau del Palau, es va tancar considerant que el funcionari havia actuat correctament. A més, ha considerat normal que Gemma Montull tingués anotacions en la seva agenda sobre comentaris que havia de fer a Fernández sobre l'auditoria, ja que el contacte entre auditors i gestors de les entitats auditades és habitual, segons Portabella.

A preguntes del PP, Portabella ha assegurat que la conselleria d'Economia va actuar correctament en el cas del conveni firmat amb el Palau per la construcció d'un hotel a les seves proximitats. L'interventor ha dit que l'aval pel pagament de la compensació a la Generalitat per part del Palau, l'havia de demanar la conselleria i no la Intervenció General. Maria Àngels Olano ha considerat que el departament encapçalat per Castells no va actuar bé, cosa que ha contradit Portabella, que ha afegit que Millet va incomplir el conveni en cedir la promoció de l'hotel a una empresa privada i no informar-ne a les administracions públiques.

L'interventor també ha negat que empreses de mailing com Letter Graphic i Newletter no van treballar directament per al Consorci. Aquestes són dues de les empreses que van treballar per al Palau i també per algun partit polític en campanyes electorals. Responent a Turull, Portabella ha dit que aquest conveni no havia de passar per la Intervenció General perquè en aquell moment "no suposava cap obligació" per la Generalitat i era una "declaració d'intencions". En canvi, Turull ha considerat que la requalificació urbanística ja era prou important com per ser considerada per la Intervenció.

A preguntes del socialista Jordi Terrades, Portabella ha recomanat que en el futur les mateixes persones no dirigeixin tantes entitats. Per això, ha proposat que el Palau de la Música sigui propietat d'una entitat però sigui gestionat per una altra, com passa en el cas del Liceu o el Circuit de Catalunya. De fet, segons ell, Millet incomplia la llei d'incompatibilitats de l'Estat, que prohibeix cobrar d'un Consorci i d'una altra entitat a la vegada sense permís exprés.

L'interventor general ha volgut deixar clar, a preguntes dels diputats, que una auditoria 'no és una investigació policial' i per tant no es pot assegurar 100% que els documents lliurats per l'entitat auditada siguin verídics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.