Política

Balañá amenaça els diputats dient que "actuarà en conseqüència si s'aprova una llei que lesioni" els seus interessos empresarials

El propietari de la Monumental ha comparegut aquesta tarda al Parlament en relació amb la ILP antitaurina que s'està discutint

"Si aquest òrgan legislatiu prengués una decisió que considerem que lesiona algun dels nostres interessos empresarials, estudiarem el tema i actuaríem en conseqüència". Tot i que no ha concretat a quin tipus de mesures s'estava referint, així d'amenaçador s'ha mostrat l'empresari Pedro Balañá, que ha comparegut aquesta tarda davant la comissió parlamentària que debat la ILP per prohibir les corrides de toros.

Balañá, propietari de la plaça de toros de la Monumental, l'única en actiu a Catalunya, ha explicat que la seva família ha estat lligada a les corrides de toros des de fa dècades, però ha volgut apel·lar especialment al respecte de la llibertat individual de les persones. "Els vull demanar que acceptin la pluralitat de pensament de totes les persones que viuen a Catalunya", ha reclamat l'empresari, que ha avisat que una prohibició de les curses de braus suposaria una "limitació de la llibertat individual", però també una "lamentable" pèrdua d'una tradició històrica "fortament arrelada".

També ha volgut deixar que, en contra del que es diu, en els últims anys ha augmentat el nombre d'espectadors. Diversos grups han preguntat a Balañá pel volum d'ingressos que suposen les corrides i també els beneficis que li proporcionen altres esdeveniments que tenen lloc a la plaça de la Monumental. L'empresari no disposava d'aquestes dades en aquest moment, però sí que ha explicat que, per motius estrictament empresarials, van prendre la decisió de mantenir la propietat i la titularitat del negoci, però van cedir l'explotació a una tercera empresa.

La diputada d'ERC Patrícia Gomà s'ha referit a l'apel·lació a la llibertat que ha fet Balañá i ha subratllat que hi ha llibertats que, "per un bé superior, poden ser prohibides, restringides o limitades". Al seu parer, la defensa de l'argument que ha fet servir l'empresari, "pot portar a situacions francament fora de mida".

Un veterinari al Parlament
Per la seva banda, el professor titular i director del departament de Fisiologia Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid, Juan Carlos Illera, s'ha encarregat de donar una visió diferent a la dels veterinaris que fins ara havien comparegut. Illera ha assegurat que el toro pateix més estrès durant el transport a la plaça que en el moment de la lídia, perquè s'acostuma a les olors de la plaça i els seus nivells d'estrès van disminuint.

Sobre el dolor, Illera ha indicat que el toro allibera més hormones anestèsiques (metaendorfines) que l'home, i, per tant, pot aguantar millor el dolor. De fet, ha assegurat que segrega més hormones un toro a la plaça que una dona quan està parint. Ha afegit que el moment en què es produeix la major descàrrega d'aquestes hormones és precisament amb la primera punta de pica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.