Política

Jaume Matas, escridassat i xiulat als jutjats de Palma on ha de declarar per corrupció

L'expresident balear està imputat pel cas que investiga el desviament de més de 50 milions durant la construcció del Velòdrom Palma Arena i el suposat increment il·lícit del seu patrimoni

L'expresident del Govern Balear, Jaume Matas, ha arribat a les 8.50 hores als Jutjats de Palma enmig de fortes mesures de seguretat i més de 70 mitjans de comunicació esperant-ne la presència a les portes de les dependències judicials, on ha de declarar en qualitat d'imputat dins del cas que investiga la possible connexió entre el presumpte desviament de més de cinquanta milions d'euros durant la construcció del velòdrom Palma Arena i el suposat increment il·lícit del seu patrimoni. Matas ha estat escridassat i xiulat per un grup de persones que l'esperaven a la porta.

Amb nombrosos agents de la Policia Nacional impedint que es produeixin incidències, l'exministre de Medi Ambient durant el govern Aznar ha accedit a peu a l'edifici per la porta del darrere, de la mateixa manera que la seva dona, Maite Areal, el seu cunyat i extresorer del PP, Fernando Areal, i l'exconseller del primer govern presidit per Matas i presumpte testaferro de l'expresident, Bartomeu Reus, que també han estat cridats a declarar pel titular del Jutjat d'Instrucció número 3, José Castro, encarregat de les investigacions.

L'excap de l'executiu balear, que va arribar aquest dilluns a la capital balear després d'un intens cap de setmana de reunions a Madrid amb els seus advocats, Rafael Perera i Manuel Ollé per tal de preparar la seva defensa, ha fet acte de presència amb aspecte serè i cara somrient, tot i que ha evitat fer declaracions als periodistes congregats. "Bon dia", s'ha limitat a dir l'expresident, acompanyat per la seva dona i el seu lletrat Rafael Perera. A Matas se li imputen nou delictes castigats amb fins a trenta anys de presó.

Durant una esperada compareixença que es preveu llarga i tensa -l'interrogatori podria prolongar-se dos o tres dies-, Matas haurà de donar explicacions sobre les decisions que han estat adoptades durant la construcció del velòdrom de Palma i que van provocar que el seu pressupost inicial es disparés de 48 a 110 milions d'euros, així com sobre el tren de vida que va portar durant la seva segona etapa com a màxim mandatari de les Balears i que, d'acord a les investigacions, no es correspon amb els ingressos que obtenia com a president.

Castro, encarregat d'instruir el desfasament econòmic en l'execució de la considerada infraestructura estrella del PP amb l'increment de béns de Matas, atribueix a l'exministre un total de nou tipus penals: prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, apropiació indeguda, falsedat documental, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, un delicte fiscal i un altre electoral.

És per tot això que, després que l'expresident perdés les eleccions el 2007 i amb això la seva condició d'aforat, el magistrat podria sol·licitar mesures cautelars contra l'inculpat en el cas que així ho sol·licitin la Fiscalia anticorrupció o l'acusació particular després de la declaració que porti a terme l'excap de l'executiu, que preveu prolongar-se durant dos o tres dies. Està previst, a més, que Matas sigui interrogat en el marc de la causa oberta en relació amb el presumpte finançament irregular del PP a través de l'agència de comunicació Nimbus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona