Política

Els partits catalans donen suport a Castells però són escèptics amb el PSC

Mas s'identifica amb les declaracions del conseller d'Economia, però dubta de la decisió dels socialistes catalans davant el PSOE, mentre Ridao els retreu que s'oposessin a la reforma de la llei del TC. Herrera i Maragall fan costat al titular de Finances

Les crítiques del conseller d'Economia, Antoni Castells, a la inacció del president José Luis Rodríguez Zapatero a l'hora de renovar el Tribunal Constitucional i garantir la integritat de l'Estatut han provocat reaccions de suport de les forces catalanes i també retrets -fins i tot des del mateix tripartit, per l'actitud ambigua del PSC a Madrid.

Després de poder sentir d'aprop els retrets que aquest mateix migdia li han fet des de la Moncloa per les seves declaracions a Catalunya Ràdio, Antoni Castells ha trobat el suport de les forces que van donar suport a la resolució aprovada dijous pel Parlament en defensa de l'Estatut,de la renovació del TC i d'exigència perquè l'alt tribunal s'inhibeixi respecte a la llei catalana.

Mas s'hi apunta, però amb recel
Un dels gestos de suport més rellevants han vingut del cap de l'oposició i candidat de CiU, Artur Mas, que això no obstant ha afirmat que Pasqual Maragall va fracassar quan va intentar que el PSC fos autònom al Congrés de Diputats. "Jo m'apunto a la petició de Castells", ha afirmat Mas, que no ha amagat el seu escepticisme sobre la capacitat del PSC d'afegir-se a una iniciativa unitària de les forces catalanes a Madrid al marge del PSOE. "Tan de bo això canviï", ha afegit.

Retrets de Ridao
Sorprenentment, el secretari general d'Esquerra Republicana, Joan Ridao, s'ha mostrat també molt crític amb el PSC i sorprès per declaracions de Castells. Segons Ridao, sorprèn ara la pretensió que els socialistes catalans vulguin convèncer Zapatero perquè renovi el TC "quan els 25 diputats del PSC van votar contra la reforma de la llei que regula el tribunal".

També des del tripartit, el secretari general d'ICV i candidat a la Generalitat, Joan Herrera, ha donat suport a Antoni Castells i ha carregat contra la "inacció" de Zapatero. Segons Herrera, els catalans "no ens podem permetre" l'actitud impassible de Zapatero davant un TC que "degrada la seva imatge cada dia que passa" i continua sense dictar sentència.

Iniciativa per Catalunya Verds ha presentat aquest divendres una proposició de llei en el Congrés per reformar el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial, amb l'objectiu que els magistrats que integren aquests òrgans no puguin estar en funcions més de sis mesos un cop exhaurit el seu mandat i que els Estatuts refrendats a les urnes no puguin ser objecte de recurs davant el TC.

El model educatiu en risc
Des de les files socialistes, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha donat suport a Castells i ha afirmat que compartia "simplement, clarament i plenament" la reflexió del conseller d'Economia en el sentit que Catalunya és més important per al PSC que la seva vinculació al PSOE. Maragall ha remarcat la necessitat de "fer tot el que estigui a les nostres mans per respectar l'Estatut i fer-lo respectar", recordant que una eventual retallada posaria en "risc evident" el model educatiu català desenvolupat els últims trenta anys.

També des de les files del PSC, la secretària del govern de la Generalitat i responsable de desenvolupament estatutari del PSC, Laia Bonet, ha afirmat que els socialistes catalans faran "el que sigui" per defensar l'Estatut, tot i que intentaran "convèncer el PSOE" perquè s'afegeixi a la seva posició.

Bonet ha rebaixat el dramatisme de les afirmacions de Castells afirmant que "L'objectiu del PSC no és anar a trencar amb el PSOE, sinó defensar l'autogovern i l'Estatut, i per això farà el que sigui". Bonet ha deixat clar que la prioritat ara del PSC és "convèncer" el PSOE sobre la necessitat de renovar el TC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat

madrid
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada