Política

Els partits catalans critiquen la desorientació de la política econòmica del govern

CiU reclama la reducció de l'impost de societat i les cotitzacions de les pimes i ERC demana a Zapatero que deixi de fer de Robin Hood

Les formacions polítiques catalanes han denunciat la desorientació de la política econòmica del govern espanyol i de les mesures que ha aplicat contra la crisi, a més de tenir una posició crítica davant la intenció d'apujar determinats impostos.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha censurat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que la situació econòmica se li ha escapat de les mans i no domina la situació, a més de rebutjar cap pujada d'impostos. Duran i Lleida ha valorat amb un suspens l'actuació del govern en el debat sobre la política econòmica i ha acusat Zapatero d'haver estat incapaç de preveure la crisi i d'haver adoptat mesures equivocades, fins al punt de deixar el sector de la construcció en “caiguda lliure”.

Duran i Lleida considera que el govern no exerceix el seu lideratge per afrontar la crisi. El portaveu de CiU ha censurat igualment les diverses iniciatives econòmiques del govern, com l'ampliació amb 420 euros per a persones que s'hagin quedat sense subsidi d'atur perquè “no aporta res i la política pressupostària està descontrolada de despesa”.

Duran ha afegit que no entenia que “s'aplaudís a Lleó amb el puny aixecat” la pujada d'impostos perquè, a parer seu, això significa frenar el consum, castigar més l'estalvi i posar més dificultats al mercat de l'habitatge. A canvi, el portaveu de CiU ha proposat la reducció de l'impost de societats al 25 per cent, el 20 per cent per a les pimes i el15 per cent per a les microempreses. També ha reclamat la supressió de l'impost de successions i abaixarar temporalment les cotitzacions socials de les pimes.

Ridao insta Zapatero a no fer de Robin Hood amb els impostos

Els representants d'ERC i d'ICV han coincidit a desqualificar el discurs de Zapatero i també la falta de confiança que inspiren les seves mesures. Per Joan Ridao, Rodríguez Zapatero ha de deixar de fer de Robin Hood, que roba als rics per donar-ho als pobres, tot i admetre que s'ha de gravar més les grans fortunes. Ridao ha indicat que el forat obert en els comptes públics no es taparà gravant les rendes de capital. Segons el portaveu d'ERC, el govern del PSOE està més preocupat per mantenir la pau en l'àmbit laboral i al carrer amb un càlcul electoralista permanent, però no pren mesures reformistes i modernitzadores. En aquest sentit, ha demanat al president que deixi d'improvisar i de contradir-se.

Joan Herrera, per la seva banda, ha demanat que el govern acabi amb les figures fiscals més injustes, com les aplicades a les societats d'inversió de capital variable i ha demanat mesures per repartir més la riquesa o una sortida més solidària i verda a la crisi, gravant les emissions de CO2 o les bosses de plàstic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.