Política

Els municipis nuclears catalans recolzen la candidatura d’Ascó

Els ajuntaments ubicats prop de centrals critiquen el “circ polític” organitzat contra les poblacions candidates a acollir el magatzem nuclear

L’Ajuntament d’Ascó no està sol en el seu intent de convertir-se en la seu del magatzem de residus nuclears. Més d’una desena de municipis catalans van decidir fer-li costat en una reunió que ahir va celebrar a Madrid l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), durant la qual l’entitat va assumir com a pròpies les candidatures de la població de les Terres de l’Ebre i la de Yebra (Guadalajara).

Aquesta associació aglutina els municipis de tot l’Estat espanyol pròxims a centrals nuclears. Catalunya hi té representats més d’una dotzena d’ajuntaments, de diferents signes polítics. Ahir, amb l’absència dels alcaldes de Corbera, la Fatarella i la Figuera, únicament el de Flix, Òscar Bosch, va mostrar la seva oposició a la candidatura d’Ascó.

Els membres de l’AMAC no van arribar a votar les propostes, però després d’un intens debat –en el qual a l’oposició de Flix s’hi van afegir quatre municipis manxecs– l’entitat va aclamar les candidatures per assentiment. També dins la reunió, l’alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, de CiU, i el de Riba-roja, José Luis Aparicio, del PSC, van intervenir per explicitar el seu sí a Ascó.

En aquells moments, es va conèixer la irrupció d’una tercera candidatura a acollir el cementiri, la del municipi manxec de Villar de Cañas. L’AMAC es va desentendre d’aquesta proposta perquè no forma part de l’associació.

L’entitat, en tot cas, va deixar clar què en pensa del rebombori polític que s’ha generat a Catalunya i a Castella - la Manxa. Així, mentre que els alcaldes d’Ascó, Rafael Vidal, i de Yebra, Juan Pedro Sánchez, mostraven respecte cap als seus governs però exigien el mateix per als seus municipis, el gerent de l’entitat, Marià Vila d’Abadal, va carregar contra el “circ polític” organitzat al voltant de dos alcaldes que han actuat “sense arronsar-se”.

Cap “culpable”
El gerent ironitzava que els partits “ja poden estar tranquils perquè cap d’ells és culpable que hi hagi un magatzem, que és el que més els preocupa”. En tot cas, malgrat el temor electoral, les al·legacions territorials al cementiri no es presentaran fins d’aquí un any i mig, quan ja s’haurà superat la cita amb les urnes.

En aquest clima, el conseller Antoni Castells donava ahir un cop de mà a Ascó garantint que “el que no farà aquest govern és laminar o ignorar l’autonomia municipal”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona