Política

Crítiques d'ERC, ICV i CiU a les resolucions judicials de l'afer d'Arenys

Asseguren que Catalunya "sembla el món al revés" si no es pot fer una consulta amb suport municipal i, en canvi, la Falange es pot manifestar contra el procés

ERC, ICV-EUiA i CiU han criticat aquest dimecres que la justícia hagi mantingut la prohibició a l'Ajuntament d'Arenys de Munt de col·laborar en l'organització de la consulta independentista de diumenge, i republicans i ecosocialistes han lamentat especialment que s'autoritzi la concentració de la Falange el mateix dia.

En una roda de premsa, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha qualificat de política la resolució judicial, basada en "la idea de la uniformitat l'Estat i l'interès per dificultar el debat ciutadà".

Ha insistit que és una consulta "plenament legal", ha recordat que el referèndum pot fer-se igualment en una dependència no municipal, i ha donat suport a l'Ajuntament.

Sobre la concentració de Falange, ha criticat que vulnera el dret a opinar i decidir lliurement de la ciutadania d'Arenys. "Aquesta protesta aporta tensions, amenaces i desafiaments que coarten el que hauria de ser una jornada de tranquil·litat", ha afegit.

Alhora, s'ha preguntat com pot ser que s'autoritzi una manifestació d'un grup falangista i no es permeti facilitar un mínim suport logístic a una entitat. "Em sembla el món al revés", ha afirmat.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha vist lamentable que s'hagi autoritzat una concentració que la conselleria d'Interior va ajornar per evitar problemes. "El govern ha estat molt prudent per evitar el conflicte. Hi ha gent que treballa per evitar el conflicte i altres que ho fan per fer els problemes més grans", s'ha queixat.

Per Camats, la convocatòria de la Falange és "clarament una provocació, feta expressament per crear problemes i per enterbolir una iniciativa pacífica".

També ha considerat un error que s'hagi posat el focus en una consulta convocada per una entitat privada, a la qual l'Ajuntament volia cedir un local com es fa altres vegades per a altres iniciatives ciutadanes. "Em sembla molt desproporcionat pel tipus de referèndum que és, que no té cap pretensió", ha indicat Camats,

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha lamentat el "nivell de ridícul i de pèrdua de papers" dels diferents estaments de l'Estat en aquest assumpte, ocupant-se d'aquesta qüestió en plena crisi.

Ha remarcat que si la dificultat és la cessió d'espais públics, això té fàcil solució, ja que l'Ajuntament pot llogar el local per un preu simbòlic. "És la por al joc democràtic", ha constatat.

Pel que fa a la manifestació de Falange, ha dit que espera que si aquesta es pot fer, també pugui tenir lloc una consulta popular en un espai públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona