Política

El govern espanyol garanteix el desplegament de l’Estatut en cas que el TC el retalli

La Moncloa no espera la sentència abans de Nadal, tal i com ja va insinuar la presidenta del TC, María Emilia Casas

El govern espanyol està disposat a garantir que el desplegament de l’Estatut tiri endavant, encara que el Tribunal Constitucional (TC) dicti una sentència adversa, segons van assegurar ahir a Catalunya Ràdio fonts de Presidència del gabinet de Zapatero. Si l’alt tribunal retallés el marc d’autogovern, l’executiu central considera que hi ha vies alternatives per continuar desenvolupant-ho. Això no ho troben incompatible amb el fet d’acatar la sentència.

D’aquesta manera mira de deixar palès el seu respecte pel text aprovat pel poble català. Està obert a les vies apuntades pel gabinet de Montilla a l’agost, com ara aprofitar l’article 150.2 de la Constitució, que permet a l’Estat transferir a les autonomies competències de titularitat estatal. S’utilitzaria per materialitzar traspassos de competències que el TC pogués atribuir a l’Estat. Una altra possibilitat seria la modificació de lleis orgàniques de l’Estat si l’alt tribunal considerés que un article de l’Estatut és inconstitucional perquè topa amb una llei orgànica, per exemple, la del poder judicial.

Un dels punts més complicats seria una sentència crítica amb la definició de Catalunya com a nació o l’obligatorietat de saber català. Si es produís aquest escenari, la Moncloa espera que la sentència sigui interpretable i no tanqui la porta al redactat de l’Estatut.

De fet, el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, durant la seva visita a Barcelona dimecres es va mostrar partidari de “treballar dins del marc de la Constitució i l’Estat de dret” per buscar una solució política en cas que el TC retalli l’Estatut.

L’executiu va dedicar la seva primera reunió després de les vacances d’estiu a refredar la polèmica que hi havia sobre la resposta a la sentència del TC. Tot i posar en relleu que acataria la sentència, va alertar la Moncloa que si l’alt tribunal lamina l’Estatut, s’hauria de refer el pacte polític entre Catalunya i l’Estat i va apuntar els dos instruments jurídics que l’executiu de Zapatero ha fet seus.

La Moncloa no espera la sentència abans de Nadal. La presidenta del TC, María Emilia Casas, ja va insinuar aquest termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona