Política

Puig creu que Zapatero ha ordenat a Casas que emeti sentència abans de l'estiu per no votar la reforma del TC

El dirigent de Convergència ha augurat que hi ha pacte entre PP i PSOE per frenar definitivament les aspiracions catalanes d'autogovern

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha opinat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha donat instruccions a la presidenta del Tribunal Constitucional (TC), Maria Emilia Casas, perquè hi hagi sentència sobre l'Estatut abans de l'estiu. Puig ha augurat que hi ha pacte entre PP i PSOE per frenar definitivament les aspiracions catalanes d'autogovern. D'aquesta manera, ha dit, el PSOE no hauria de posicionar-se davant la proposició que els partits catalans registraran en el Senat. Tampoc el PSC, segons Puig, confia en el fons en poder convèncer el PSOE per reformar el TC.

El fet que la presidenta del TC, Maria Emilia Casas, hagi agafat les regnes de la sentència significa, per a Puig, que el mateix Zapatero ja li ha donat instruccions perquè hi hagi decisió sobre l'Estatut en les properes setmanes, i en això també té el suport del PP. I és que el convergent ha considerat que el president espanyol "prescindeix totalment de l'opinió del PSC i actuarà només tenint en compte l'agenda política espanyola", marcada únicament per la crisi i per les decisions "improvisades i absolutament indiscriminades" que està prenent Zapatero i el seu equip econòmic.

Puig ha indicat que l'estratègia de Zapatero passa per fer coincidir en el mateix moment tots els episodis "crítics" que poden fer-li perdre suport electoral, com les mesures anticrisi i una sentència de l'Estatut, amb la conflictivitat territorial que això comportaria. Que no hi hagi sentència ara i que s'ajorni fins després de les eleccions voldria dir que Zapatero hauria d'afrontar ara el desgast polític que suposa aprovar les retallades socials i mig anys després la sentència de l'Estatut. "El PSOE intentarà ajuntar d'alguna manera les decisions més crítiques de la seva legislatura el màxim possible en el temps, i segurament abans d'estiu, per no tenir nous entrebancs en els propers mesos", ha diagnosticat.

Però a més, Puig ha opinat que el PSOE ja ha interioritzat que una sentència en aquests moments "no li comportarà cap cost" en el terreny de la política espanyola. De fet, ha considerat que ni tan sols el PSC confia en poder aconseguir el suport del PSOE per reformar la Llei del TC.

En qualsevol cas, el secretari general adjunt de CDC ha assegurat que CiU, de tota manera, ho intentarà fins el darrer moment. "Però crec que el PSC ha gesticulat més que reforçat la seva posició dins del PSOE", ha indicat.

El líder convergent ha posat com a exemple la votació dels 25 diputats del PSC juntament amb el PSOE i el PP a favor de la Llei de ports, que CiU considera una "LOAPA portuària". Aquest gest, al seu parer, és "de tanta gravetat com el fet que acabin claudicant" en el seu intent d'aconseguir que els socialistes espanyols votin a favor de la proposició catalana per reformar el TC.

El 'teatre electoral' de Montilla
Puig també ha carregat contra el PSC per reaccionar ara en defensa de l'Estatut simplement perquè s'acosten eleccions, i ha recordat que el mateix Montilla demanava fa pocs mesos que es deixés treballar el TC. "En el fons, al PSC no li preocupa l'autogovern de Catalunya, li preocupa el seu estricte resultat electoral", ha assenyalat.

En preguntar-li si Montilla podria capitalitzar aquesta defensa de l'Estatut, ha considerat que la majoria de ciutadans comencen a veure que el president és "com un emperador que va despullat, i que tanta gesticulació és fictícia perquè és teatre electoral". És més, ha apuntat que, tot i que dilluns comparegui davant la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, el president Montilla "va ser qui va obrir la primera línia d'atac contra l'Estatut" en defensar esmenes del PSOE al text aprovat pel Parlament.

El número dos de Mas ha conclòs que els socialistes "tenen un greu problema de credibilitat", en matèria econòmica però també en la defensa dels interessos del país, i això és "tan evident que no ho dissimularà aquesta cosmètica gesticulativa dels darrers mesos", en la qual ha emmarcat també la compareixença de Montilla al Senat.

Ofensiva del PSC pel cas Millet
El secretari general adjunt de CDC ha situat en el terreny electoral aquesta gesticulació de Montilla sobre l'Estatut, i el mateix ha dit sobre les informacions publicades que vinculen adjudicacions de governs de CiU amb els recursos que la Fundació CatDem -antiga Trias Fargas- va rebre del Palau de la Música.

Tot plegat, segons Puig, és un "guió premeditat". "És el nou estil del PSC: davant la previsible davallada electoral i la possible pèrdua del Govern de Catalunya, posar en marxa una estratègica premeditada de desgast polític de l'adversari, del partit en condicions de governar", ha explicat. Aquests atacs "sense fonament" contra CiU "recullen la millor essència del PSC', ha conclòs.

Puig ha indicat que aquesta "nova ofensiva mediàtica, judicial i política" que intenta "barrar el pas al catalanisme" només constitueix una "cortina de fum per intentar tapar la ineficàcia" del PSC en la lluita contra la crisi. "Veig el PSC sense recursos, sense idees, sense lideratge i agafant-se a un ferro roent per intentar enterbolir l'escenari preelectoral de Catalunya", ha constatat.

Però Puig ha confiat que això no servirà perquè el PSC aconsegueixi el seu propòsit, tot i que al final forci una comissió d'investigació en el Parlament sobre les finances de CDC.

Perquè el convergent ha considerat que els ciutadans estan "més que convençuts de la incompetència del PSC i del Zapatero" i, per altra banda, l'actuació de la Fundació CatDem ha quedat també "més que explicada". La transparència de Convergència contrasta, ha dit, amb l'actitud del PSC, "la desesperació pròpia de qui va perdent en les enquestes".

"Les relacions de la CatDem amb l'Orfeó Català van quedar explicades d'una manera transparent i molt clara fa molts mesos, no hi ha res de nou. Fins i tot les xifres encaixen i els convenis estan declarats a Hisenda", ha argumentat. En qualsevol cas, ha deixat clar que si la justícia crida Convergència a declarar, no tindran cap problema en donar totes les explicacions que siguin necessàries.

Sobre la comissió d'investigació, ha trobat "curiós" que es vulgui impulsar per analitzar l'oposició després de set anys de la seva sortida del govern. Això demostra que tot plegat és només un "intent desesperat i molt oportunista d'alterar l'escenari electoral". Al seu parer, aquesta comissió d'investigació "no té fonament, vindrà a distorsionar la investigació i no persegueix clarificar el que ha passat, sinó el desgast polític de l'adversari".

Puig ha remarcat que aquesta estratègia electoral del PSC és la mateixa que ha vingut utilitzant els darrers anys, i ha apuntat que ell mateix ja va advertir que el fet que Jaume Collboni fos nomenat cap de campanya del PSC no significava en absolut un canvi de to, perquè no és ell qui dirigeix realment l'estratègia electoral. "Estem en la millor de les partitures escrites i dirigides per Zaragoza i el nucli dur del PSC, amb Iceta com a ideòleg", ha acabat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.