Política

Puigcercós fa pinya amb Carod a favor de la manifestació preventiva

El president d'ERC discrepa, però, de la data, ja que creu que l'Onze de Setembre ja és un dia reivindicatiu per ell mateix. Considera "hipòcrita" Chaves

El president d'ERC, Joan Puigcercós, no descarta una manifestació abans que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciï sobre l'Estatut, i considera "hipòcrita" que el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, qualifiqui d'intolerable aquesta proposta com a mètode per pressionar el tribunal.

En declaracions als mitjans a les festes de Gràcia, Puigcercós ha indicat que el que va proposar ahir el també republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del govern català, és que ara cal pressionar perquè els magistrats del TC siguin conscients de la importància d'aquesta sentència. "El que no es pot fer és esperar a veure què passa", ha dit.

Després d'haver-li preguntat concretament per la celebració d'una manifestació abans de conèixer la sentència, ha indicat que és una opció que es pot portar a terme en qualsevol moment. "Jo no diré que no", ha assenyalat Puigcercós, que sí que ha reclamat que els primers promotors d'aquesta concentració, l'entitat Òmnium Cultural, siguin els que es pronunciïn i convoquin la societat civil i política.

Ha assegurat que ERC estarà on hagi d'estar, i buscarà el consens al Parlament, on s'han de treballar les propostes de resposta i conscienciar el govern, els partits espanyols i el TC sobre la importància de la sentència, "sigui en forma de manifestació, sigui amb les accions políticojurídiques que es puguin prendre".

Sobre si la concentració ha de tenir lloc l'11 de setembre, ha opinat que no cal, perquè ja és un dia reivindicatiu per ell mateix.

Pel que fa a les paraules de Chaves, Puigcercós ha estat clar: "Em sembla que Chaves fa un joc hipòcrita, perquè sap perfectament que amb algunes sentències, PSOE i PP han jugat aquesta carta de pressionar els membres del TC".

De fet, ha recordat al socialista i també als populars que els magistrats han estat escollits pels dos partits. "No juguem aquí a la independència", ha demanat Puigcercós, que també s'ha referit a les crítiques que ha rebut Carod per part d'associacions de jutges. Als magistrats els ja instat a dirigir les seves crítiques al PP, que és qui "està condicionant des de fa mesos la decisió" del TC.

En canvi, ha dit que té la sensació que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "no es preocupa gaire" per la qüestió, malgrat el compromís que va adquirir amb PSC, CiU i ICV-EUiA.

El president d'ERC ha coincidit amb Carod que cal conscienciar la societat espanyola i els partits que l'Estatut ha estat ratificat pel poble de Catalunya, i això cal fer-ho abans de la sentència. Segons la seva opinió, el TC "no està en condicions d'alterar el resultat" de la votació dels catalans, per la qual cosa ha donat per bo tot el coneixement que es pugui donar a priori de la transcendència d'aquesta decisió i "tota la pressió que es pugui fer abans". "Aquesta no és una decisió qualsevol, és un litigi entre Catalunya i Espanya", ha argumentat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona