Política

CiU votarà en contra de la retallada del govern per la pujada d’impostos

Mas sosté que l’executiu va a remolc de Madrid i que la tisorada es “queda curta”

CiU votarà no a les mesures del govern català per reduir el dèficit perquè considera que conformen un pla que queda curt i perquè comporten una pujada d’impostos que la federació rebutja en temps de crisi. El president del partit, Artur Mas, va exposar ahir el seu programa pel que fa a la composició de les institucions i va aprofitar l’ocasió per carregar contra el projecte de l’executiu de José Montilla i per comprometre’s a retallar els alts càrrecs fins a 200 i els càrrecs de confiança en un 20% si després de les eleccions de la tardor governa.
Montilla, en turista

En la docsession –diàlegs orientats al canvi– d’ahir, que justament se centrava en les institucions, Mas va denunciar que si el govern espanyol “va a remolc” d’Europa a l’hora d’actuar per retallar el dèficit, el govern català “va a remolc de Madrid”. Justament l’anunci del rebuig de CiU a les mesures de l’executiu té lloc pocs dies després que la federació permetés amb l’abstenció que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero tirés endavant el seu pla. El candidat de CiU als comicis de la tardor va haver de tornar a explicar ahir les raons del seu gest –un dels assistents l’hi va preguntar directament durant el col·loqui posterior a la seva exposició–, que es fonamenten en la “responsabilitat”. “La meva temptació personal de fer caure els que ara governen a Madrid era molt gran. Estomacalment me’n moria de ganes, però un polític no pot actuar per allò que li dicta l’estómac”, va argumentar.

Per Mas, la retallada de salaris dels funcionaris es podria haver evitat si “en els últims temps no s’haguessin contractat tantes persones”. Dit això, va detallar els eixos de la seva reforma de la funció pública, que passen perquè “la Generalitat perdi greix i guanyi musculatura”. El dirigent nacionalista es va comprometre a “no tocar res que funcioni, a no aplicar el sectarisme” i a aplicar el que anomena “les tres A”: austeritat, aprimament i agilitat. En concret, va prometre reduir entre un 15% i un 25% els informes i estudis tècnics, la publicitat, eliminar burocràcia administrativa, reduir alts càrrecs, eliminar i/o fusionar organismes públics, reduir conselleries i direccions generals, entre altres. I finalment, com a exemple d’austeritat, Mas també va demanar a Montilla que viatgi a partir d’ara en turista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona