Política

El tripartit veta que govern i Ajuntament compareguin a la comissió del cas Palau

PSC, ERC i ICV impedeixen que siguin citats tres consellers i dos regidors del consistori barceloní, com volia l’oposició. Només es pacten compareixences menors

Per llegir la llista completa dels testimonis que compareixeran en la comissió, cliqueu aquí

El tripartit vetarà aquest dimarts que el govern català i l’Ajuntament de Barcelona compareguin en la comissió d’investigació sobre el cas Palau i els comptes de la fundació de Convergència i del Partit per la Independència (PI). PSC, ERC i ICV impediran que se citi per a la comissió els consellers Antoni Castells, Joaquim Nadal i Joan Manuel Tresserras, tal com demana l’oposició. Una trobada prèvia per preparar la reunió que celebrarà l’organisme parlamentari ha posat de manifest aquest dilluns que el tripartit actuarà en bloc a l’hora de rebutjar compareixences que li poden ser delicades. Aplicarà el corró parlamentari.

A més de la citació dels consellers, també evitarà la del tinent d’alcalde Ramon Garcia-Bragado i la del regidor Carles Martí, que era l’antic home fort de l’alcalde Jordi Hereu, així com la de la presidenta de la Fundació Olof Palme i exdiputada del PSC al Congrés Anna Balletbó.

Els representants del tripartit només han pactat amb CiU, el PP i Ciutadans compareixences menors des d’un punt de vista polític, com són les de l’interventor de la Generalitat Josep Maria Portabella; l’advocat i exsecretari del Palau de la Música Joan Segura i la directora general de Drets i Entitats Jurídiques, Elena Lauroba, a més del propietari d’Olivia Hotels, Manuel Valderrama. Aquest haurà de parlar del polèmic projecte de construir un hotel al costat del Palau, cas que és investigat per la fiscalia.

La comissió aprovarà en bloc les 37 compareixences proposades pel tripartit, entre les quals hi ha dirigents de CDC, de l’extingit PI o de la Fundació CatDem, com ara Joaquim Ferrer, Antoni Vives, Agustí Colomines, Daniel Osàcar i Àngel Colom. Tal com ja se sabia, el tripartit no ha previst citar els exconsellers de Política Territorial Felip Puig i Pere Macias, en contra del que es deia inicialment. Tot i això, no descarten fer-ho a mesura que avancin els treballs de la comissió, ja que les citacions són obertes.

Durant els treballs també se sotmetran a les preguntes dels diputats els principals implicats en el cas Palau que investiga la justícia, com ara l’expresident de la institució Fèlix Millet, l’exdirector administratiu Jordi Montull i l’exdirectora financera Gemma Montull. El Parlament està a l’espera de si el jutge autoritza o no aquestes declaracions.

Puig ha acusat el tripartit d’intentar fer amb la comissió un “tribunal polític” contra CiU. “Estem convençuts que podria ser l’escenari on quedi tot aclarit, però el tripartit només té la visió de fer-nos ensopegar políticament”, ha indicat.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha pronosticat que la comissió no té gaire futur i que tancarà els treballs amb gran celeritat. Al seu entendre, el tripartit li vol donar un “perfil baix” i al final s’arribarà a un “pacte de silenci”. Camacho demana que compareguin Castells i Nadal, així com els exconsellers de CiU. “La sociovergència és una realitat en l’àmbit de la corrupció”, ha proclamat.

Els partits han confirmat que la comissió es reunirà el dilluns i dimarts, en tandes de vuit compareixents en cada sessió. L’organisme és presidit pel diputat d’ERC Pere Vigo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Els republicans aproven en el seu programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional anul·la els tres últims anys d’investigació judicial del cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona
política

Rull: “La policia no entrarà al Parlament a detenir ningú”

barcelona