Política

Obama i Hatoyama prometen “renovar” la relació entre EUA i Japó

El líder nord-americà diu que la seguretat de l’Àsia “es basa en l’aliança” amb Tòquio

El president dels Estats Units, Barack Obama, i el primer ministre del Japó, Yukio Hatoyama, van expressar ahir a Tòquio el seu compromís de “revitalitzar” les relacions entre els seus països i mantenir a partir d’ara uns vincles “renovats” que s’adaptin “al canvi dels temps”.

“El futur dels EUA i el de l’Àsia estan intrínsecament units”, va afirmar Obama en el seu primer dia de gira asiàtica, i va anunciar la creació de “noves aliances” amb Tòquio per adaptar-se a una realitat diferent marcada pel gran i ràpid creixement econòmic de la Xina. En el seu primer viatge a l’Àsia com a president dels EUA, Obama vol mostrar als països d’aquesta zona del món, especialment a la Xina, que cal tenir en compte els EUA.

“En el decurs d’aquest viatge i de la meva presidència, vull mostrar que els EUA són un país pacífic i que reforçarem el nostre compromís en aquesta part del món”, va indicar en una roda de premsa amb Hatoyama. Obama va dir que l’aliança americano-japonesa és el “fonament de la seguretat i la prosperitat [...] per a la regió de l’Àsia-Pacífic”.

El nou govern de centreesquerra de Hatoyama va prometre trencar amb mig segle de conservadorisme i d’alineació amb les posicions de Washington i es va comprometre a mantenir amb els EUA unes relacions més “equilibrades” i amb més independència.

“M’agradaria aprofundir la relació i crear una nova aliança entre els EUA i el Japó que sigui constructiva i orientada al futur”, va remarcar Hatoyama.

Les relacions entre els dos països són bones, però es van tensar a causa de la base militar nord-americana de Futenma, a l’illa d’Okinawa. Els EUA volen seguir endavant amb un acord subscrit el 2006 per traslladar la base –ara situada en una ciutat de 92.000 habitants– a una àrea menys poblada de l’illa, mentre que Hatoyama prefereix que la base es traslladi fora del Japó.

Vaixells cisterna
Els dos líders van abordar també temes com la guerra de l’Afganistan, justament després que el Japó hagi anunciat que destinarà fins a 5.000 milions de dòlars els pròxims cinc anys a la reconstrucció del país asiàtic, però que retirarà els vaixells cisterna que ara faciliten combustible a naus que són a l’Índic i abasten les forces desplegades en territori afganès.

Obama i Hatoyama també van abordar temes com ara el canvi climàtic, el programa nuclear de Corea del Nord i la no-proliferació d’armes atòmiques. Segons el cap del govern japonès, l’economia va ocupar una part marginal de la trobada amb el president dels EUA perquè el tema havia d’ocupar el sopar que van mantenir ahir a la nit.
En un comunicat conjunt, els dos mandataris van expressar la seva “aspiració” que es redueixin les emissions de gasos contaminants en un 80% d’aquí al 2050.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona