Política

El primer discurs sobre l'estat de la nació d'Obama situa l'ocupació com la seva principal preocupació

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha pronunciat el seu primer discurs de l'estat de la nació i ha assegurat que la recuperació econòmica és una de les seves principals preocupacions.

En un discurs de poc més d'una hora, televisat per a tot el país, Obama s'ha referit en diverses ocasions a les persones aturades i ha anunciat mesures per crear 1,5 milions de llocs de treball.

També s'ha compromès a congelar la despesa pública a partir del 2011 i ha reivindicat la reforma sanitària tot i no tenir ja majoria al Senat.

Així doncs, l'economia ha centrat gran part d'un discurs en què Obama no ha defugit responsabilitats i ha anunciat mesures immediates per millorar la situació, especialment pel que fa a l'atur.

Obama ha comparat la crisi actual amb d'altres moments històrics dels Estats Units –com el "dimarts negre" o el desembarcament de Normandia- i ha demanat l'ajuda de tots per encarar el futur.

I és que, segons el president nord-americà, "el pitjor de la tempesta ha passat, però la devastació segueix". Per fer front a aquesta devastació, ha defensat la seva iniciativa per reclamar al bancs els diners que els van deixar en el pitjors moments de la crisi. Obama s'ha compromès a destinar 30.000 milions d'aquests dòlars a entitats locals per finançar petites empreses.

També s'acabaran les exempcions fiscals a les companyies que opten per deslocalitzar la seva producció. A més, ha anunciat un crèdit fiscal de 4.000 dòlars per a aquells que vulguin anar a la universitat. Tot plegat per revitalitzar el mercat laboral amb l'objectiu de crear un milió i mig de llocs de treball. Actualment, als Estats Units hi ha 15 milions de persones a l'atur.

Reforma sanitària
Per altra banda, Obama ha recuperat un dels temes candents del seu mandat: la reforma sanitària, i ha assegurat que no abandonarà els nord-americans que no tenen assegurança mèdica.

El president vol que demòcrates i republicans s'uneixin més enllà del partidisme i aprovin una reforma "que fa un segle que s'espera".

Com a contrapunt a la despesa que podria suposar la reforma sanitària, Obama ha anunciat un pla per reduir el gran dèficit públic que acumulen els Estats Units. A partir del 2011 la despesa federal quedarà congelada durant tres anys. Només s'escaparan d'aquesta congelació els pressupostos de seguretat nacional i els sanitaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona