Política

Ahmadinejad culpa els EUA i Israel de les protestes de diumenge a Teheran

El president iranià ha qualificat les mobilitzacions contra el seu govern de "mascarada"

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha qualificat de "mascarada" les protestes de la oposició de diumenge passat i n'ha responsabilitzat als "Estats Units i el règim sionista", en al·lusió a Israel.

"El poble iranià ha vist moltes d'aquestes mascarades. Aquest teatre, guió del qual ha estat escrit per sionistes i nord-americans, ha de ser consumit per ells mateixos", ha dit el mandatari iranià, a qui cita l'agència estatal de notícies Irna.

Ahmadinejad ha assenyalat que és "una representació teatral que provoca nàusees. S'equivoquen tant qui les orquestra com qui les representa".

En el seu discurs, durant un acte a Teheran, el mandatari ha criticat durament la postura adoptada tant pel president dels Estats Units, Barack Obama, com pel govern britànic sobre la repressió de les protestes, on hi van morir vuit persones segons xifres oficials.

Diumenge passat, dia que els xiïtes celebren la seva festa més sagrada, l'Aixura, l'oposició iraniana va tornar al carrer per protestar contra el govern i l'actuació del règim en els últims sis mesos. Durant els disturbis, similars als que es repeteixen al país des que el passat mes de juliol Mahmud Ahmadinejad va guanyar les eleccions, resultat de les quals l'oposició considera fraudulent, van morir almenys vuit persones, segons xifres oficials.

L'acció repressiva de les forces de seguretat iranianes ha estat criticada amb fermesa pels Estats Units, Alemanya, França i la Unió Europea, així com per associacions de defensa dels drets humans.

El ministeri iranià d'Assumptes Exteriors ha qualificat aquesta crítica com a "ingerència en els assumptes interns del país".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.