Política

L'Eurocambra revisarà la decisió d'exposar la Constitució espanyola amb símbols franquistes

El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, sol·licitarà al Comitè Artístic que reexamini la decisió de mostrar el document i explica que en cap moment hi ha hagut la voluntat de ferir la sensibilitat de la ciutadania

El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, sol·licitarà al Comitè Artístic de l'Eurocambra que reexamini la decisió d'exposar la Constitució espanyola amb símbols franquistes a l'edifici a Brussel·les del Parlament Europeu. En una carta en resposta a l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, Buzek explica que en cap moment hi ha hagut la voluntat de ferir la sensibilitat dels ciutadans.

Amb tot, Junqueras ha afirmat que "el jou, les fletxes i el lema 'Una, grande y libre' ofenen profundament els ciutadans amb sensibilitat democràtica" i per això considera "lògic" que el Parlament Europeu revisi la decisió. "No podem permetre que aquests símbols s'exposin en una cambra democràtica", ha subratllat.

Oriol Junqueras ha enviat una altra carta al president Buzek, recordant-li que l'exposició de símbols franquistes al Parlament Europeu ha aixecat "molta polèmica" a l'estat espanyol. En aquest sentit, Junqueras li remarca que la normativa sobre donacions i adquisicions d'obres d'art del Parlament Europeu especifica clarament que les peces no poden generar controvèrsia política. Per això, ara cal esperar que el Comitè Artístic de l'Eurocambra, que és l’òrgan que verifica que totes les obres d’art de la Cambra Europea compleixin la normativa interna sobre adquisicions de peces d'art, emeti el seu judici.

Arran de la presència dels símbols franquistes a l'exemplar de la Constitució espanyola exposat a l'Eurocambra des de 1998, diversos eurodiputats catalans i del PSOE van demanar al president del Parlament Europeu que es retiressin aquests símbols del Parlament Europeu. A més, el president del Congrés espanyol, José Bono, es va comprometre a enviar a l'Eurocambra un exemplar de la Constitució espanyola sense símbols feixistes, i, com que la substitució no es preveia imminent, eurodiputats socialistes i populars van proposar solucions temporals com canviar la pàgina de l'actual exemplar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.