Política

"Al-Qaida ha perdut el rumb i camina cap a la derrota"

Jean-Pierre Filiu, professor de l'Institut d'Estudis Polítics de París, és un dels experts en xarxes jihadistes més reconeguts del món

Jean-Pierre Filiu, professor de l'Institut d'Estudis Polítics de París, és un dels experts en xarxes jihadistes més reconeguts del món. Ha escrit diversos llibres sobre Al-Qaida, l'últim dels quals, Les neuf vies d'Al-Qaida, va ser presentant dimarts passat a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

En el seu llibre vostè diu que Al-Qaida està en declivi des de l'11-S.
Sí, l'11-S és l'apoteosi d'Al-Qaida, però també l'inici del seu declivi perquè la majoria dels musulmans van rebutjar l'horror d'aquestes matances, així com els clergues i representants de l'islam polític, com els Germans Musulmans. Des de l'11-S, fins i tot els més extremistes s'han tornat contra Al-Qaida.

Per què?
Perquè el balanç de l'acció d'Al-Qaida és catastròfic des del punt de vista extremista. La xarxa ha atret actuacions occidentals al món islàmic i, a més, és vista com una organització antiislàmica que defensa una heretgia o un desviament de l'ortodòxia islàmica. I és a causa d'aquest rebuig que Bin Laden i els seus partidaris es refugien cada dia més a internet.

Vostè diu que si es bloquegessin les webs d'Al-Qaida s'avançaria molt en la lluita antiterrorista.
Des del principi de la nostra conversa, gràcies a les webs d'Al-Qaida hi ha desenes de crides al crim, centenars d'incitacions a l'odi que circulen d'una manera totalment oberta, fins i tot en català i castellà. I això no és llibertat d'expressió, és violència política que pot tenir conseqüències violentes. Al-Qaida espera que un individu aïllat, davant d'una pantalla, llegirà o sentirà el seu missatge i passarà a l'acció.

¿Aquests individus actuen per lliure, sense esperar instruccions precises?
Hi ha un protocol que va per fases. Comencen a atraure'ls a través de webs obertes a tothom i després els porten cap a un fòrum protegit des d'on, després d'un període d'observació, comença la conversa més seriosa. En tots els casos de conspiracions desmantellades des de l'11-M a Madrid i els atemptats de Londres del 2005, internet sempre ha jugat un paper en el reclutament, la radicalització o les instruccions. A més, Al-Qaida troba a internet la manera de difondre el seu credo, que destrueix els valors de l'islam, i de captar persones amb molt poca o nul·la cultura islàmica per adoctrinar-los. Hi ha gent que es dedica a vigilar aquests llocs... i penso que també podrien destruir-los o neutralitzar-los.

Al-Qaida està a les últimes?

Les tendències a llarg termini apunten cap a la seva derrota històrica, sobretot pel rebuig de la població musulmana. També hi ha una cooperació internacional més gran que està deixant Al-Qaida sense les seves bases territorials i està forçant Bin Laden a abocar-se a internet i llançar missatges com el del canvi climàtic. Al-Qaida ha perdut el rumb. El problema és que amb un atemptat pot revifar i per això s'aferra a qualsevol oportunitat com la del dia de Nadal amb l'avió de Detroit, en què van reclutar un nigerià amb diners, que parlava bé l'anglès i tenia un passaport net.

De què depèn que la xarxa revifi?
Del que passi al Pakistan. A les zones tribals del país estan assetjats i necessiten trencar el setge. Per això provoquen l'exèrcit pakistanès i envien els seus aliats talibans del Pakistan a fer ofensives com la de la vall del Swat, fora de les zones tribals, amb l'objectiu de guanyar terreny. I temo molt que hi hagi una provocació terrorista a l'Índia, semblant a la matança de Bombai del novembre del 2008, per provocar un enfrontament entre dues potències nuclears. Al-Qaida només té de 1.000 a 2.000 membres que poden, no obstant, provocar el caos, crisis, guerra i invasions com la de l'Iraq, que ells consideren una "benedicció divina".

Diuen que l'any 2001, els EUA van estar a punt d'acabar amb Bin Laden.
Fa vuit anys s'hauria pogut acabar amb Al-Qaida amb força facilitat, fins al punt que el 14 de desembre del 2001 Bin Laden havia fet el seu testament a les muntanyes de Tora Bora. Però per acabar amb ells haurien calgut de 1.000 a 3.000 militars nord-americans sobre el terreny i això volia dir perdre'n de 100 a 300. Per Bush, Saddam Hussein era molt més important que Bin Laden.

¿Bin Laden dirigeix Al-Qaida o només és una figura simbòlica?
Bin Laden és l'emir, que en àrab vol dir comandant. És a dir, el que dóna les ordres. El que passa és que no en dóna gaires perquè cada cop que ho fa s'exposa.

No té telèfon ni cap altre aparell.
Res d'elèctrònic. Tot funciona a través de missatgers humans a peu, que són els que han fet arribar el seu últim missatge: cal segrestar o fer esclatar avions.

Segons vostè, l'arribada d'Obama al poder no li ha fet cap gràcia.
Per a ells era inconcebible que no guanyés McCain, que coincidia amb la seva visió dels EUA: un exmilitar, bel·licista, amic d'Israel que amenaçava l'Iran i volia enviar més tropes a l'Afganistan i a l'Iraq. No entenien que hi pogués haver un president negre, d'esquerres i enemic de la guerra a l'Iraq. Quan el van elegir es van quedar muts un temps i després el van atacar de forma racista, anomenant-lo esclau. La propaganda d'Al-Qaida contra Bush no havia estat mai tan intensa. Penso que tenim sort de tenir un president a Washington que no cau en el parany i que ha rebutjat la intervenció directa al Iemen i al Pakistan, que era el que Al-Qaida desitjava.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.