Política

L'Estat espanyol i els EUA comencen a negociar el trasllat de presos de Guantánamo

Els ministres d'Exteriors de la UE han ratificat a Luxemburg l'acord amb els EUA perquè els Estats membres que ho vulguin acullin presos del centre de Guantánamo sobre els quals no pesin càrrecs i no puguin ser tornats al seu país per por a les represàlies

Els governs de l'Estat espanyol i els Estats Units comencen a negociar a Madrid el trasllat d'alguns presos del penal de la base nord-americana a Guantánamo després de l'acord de la Unió Europea que permet als Estats membres que ho desitgin acollir reclusos.

L'assistent de la secretaria nord-americana d'Estat per Assumptes Europeus i Asiàtics, Daniel Fried, es reunirà amb el director general per a Europa no Comunitària i Amèrica del Nord, Luis Felipe de la Peña, i representants dels serveis consulars i dels ministeris de l'Interior i de Justícia en una trobada a les oficines del departament que dirigeix Miguel Ángel Moratinos.

L'ambaixada dels EUA a Madrid ha assenyalat en un comunicat que aquesta trobada servirà per "discutir els procediments pels quals l'Estat espanyol acceptarà la recol·locació de detinguts que actualment són a Guantánamo".

De fet, el ministre d'Assumptes Exteriors i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va dir dilluns que "és molt difícil" precisar el nombre de presos de Guantánamo que l'Estat acollirà fins que els Estats Units no concreti la "llista" d'individus que espera que siguin acollits en diferents Estats membres de la UE.

Els ministres d'Exteriors de la UE han ratificat a Luxemburg l'acord amb els EUA perquè els Estats membres que ho vulguin acullin presos del centre de Guantànamo sobre els quals no pesin càrrecs i no puguin ser tornats al seu país per por de les represàlies.

Actualment segueixen retinguts a Guantánamo 241 presos. Segons una ONG britànica, la UE podria acollir-ne uns 50, dels quals almenys 4 han demanat ser traslladats a l'Estat espanyol.

El secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, ha insitit que el govern afronta l'acollida de presos de Guantánamo amb les "màximes cauteles" i ha garantit "la seguretat dels nostres ciutadans" i "l'estricte compliment de tota la normativa jurídica en aquesta matèria".

Segons fonts d'Interior, també es prestarà atenció a la nacionalitat dels detinguts. Es vol evitar que l'acollida eventual de presos pugui obrir un conflicte diplomàtic amb un país amb el qual l'Estat espanyol tingui relacions especials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona