Política

El govern ajorna l'aprovació de la llei de vegueries davant la manca d'acord del tripartit

Les discrepàncies, sobretot de dirigents territorials del PSC, no permeten al conseller Ausàs tirar endavant la proposta que Governació continua confiant poder aprovar el 12 de gener

El Consell de Govern de la Generalitat ajorna l'aprovació de l'avantprojecte de llei de vegueries arran de la divisió interna del tripartit i els enfrontaments territorials que ha provocat la proposta del conseller de Governació, Jordi Ausàs.

Només Esquerra Republicana manté la necessitat d'incloure l'aprovació de l'avantprojecte de llei dintre d'aquest mes de gener. El conseller Jordi Ausàs va fixar inicialment el gener com la data per aprovar la llei que ha de crear una nova organització territorial a Catalunya, passant de les quatre províncies a set vegueries. Però la contestació territorial a l'avantprojecte de llei –sobretot per part de dirigents territorials del PSC– i les discrepàncies en el si del tripartit sobre quan aprovar-lo han provocat que no es pugui fer.

Governació confia, però, que la llei superi el vistiplau del consell tècnic aquest dimarts, un organisme que es reunirà després del Consell de Govern i que està format pels secretaris generals dels departaments i presidit pel vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira. Es tractarà sobretot del calendari d'aprovació de la llei, després que aquesta ja fos analitzada en un consell tècnic anterior.

De fet, aquest dilluns es van intensificar les veus de dirigents del PSC i d'ICV-EUiA que es mostraven partidàries de retardar o fins i tot posposar l'aprovació del projecte de llei de vegueries fins a la pròxima legislatura. El departament que dirigeix Ausàs, en canvi, confia en poder-ho aprovar en la propera reunió de l'executiu, el 12 de gener, mentre Presidència recorda que serà el president Montilla qui decidirà quan s'aprova la llei. En qualsevol cas, Ausàs ha intensificat els contactes en les últimes hores per intentar rebaixar la tensió territorial que ha generat aquesta llei.

Llum verda al traspàs de Rodalies
El govern català, en canvi, dóna la llum verda protocolària a l'acord signat amb el govern espanyol per al traspàs del servei de Rodalies de Renfe a Catalunya. Aquest traspàs es va tancar la setmana passada en el marc d'una reunió de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat i és efectiu des de l'1 de gener. L'acord de traspàs converteix la Generalitat en l'autoritat ferroviària d'aquest servei des de l'inici de 2010 i li reconeix que, quan finalitzi el contracte programa amb Renfe, pugui decidir continuar encarregant-li el servei o triar un altre operador. L'encarregat d'explicar-ho serà el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona