Política

L’efecte contagi d’Arenys arriba també a Barcelona

ERC planteja una consulta independentista a la capital i també ho farà a Lleida, mentre que Berga aprova la segona moció en pro d’un referèndum

Si no vols caldo, dues tasses. Encara que José Luis Rodríguez Zapatero vaticinés dimarts que no esperava “un efecte contagi” –talment com si es tractés d’una malaltia– en la convocatòria arreu de Catalunya de consultes sobiranistes com la d’Arenys de Munt, dia a dia es constaten noves dades i pronunciaments que revelen que els municipis i col·lectius ciutadans contagiats són més i més.

Ahir mateix va ser l’Ajuntament de Berga –governat per CiU– el que va decidir per acord de ple –amb el suport de CiU, ERC i la CUP, que va presentar la moció– fer costat a la consulta sobiranista que promourà una entitat privada. El PSC es va absentar de la votació i el PP hi va votar en contra. A Lleida, ERC presentarà una moció similar els propers dies i a Barcelona també vol dur el debat al consistori.

El president del grup municipal republicà, Jordi Portabella, que ahir participava en el cicle de conferències de l’Ateneu Barcelonès, es va mostrar partidari de tornar a impulsar una consulta ciutadana, ara per la independència, com la que ja van plantejar amb èxit sobre la reurbanització de la Diagonal. Si en aquella ocasió ERC va assolir un compromís de l’Ajuntament, on governa PSC i ICV-EUiA, perquè la consulta es faci l’abril del 2010, ahir Portabella va precisar que ERC “farà mans i mànigues per portar a l’Ajuntament” una consulta com la d’Arenys que compti amb el suport inicial d’un conjunt d’entitats. “Per fer-ho ens cal el màxim suport possible i la màxima legalitat possible”, va apuntar.

ERC va elaborar ahir una moció de suport a les consultes independentistes per dur als ajuntaments. Volen que, de manera “gradual i ordenada” diversos municipis consultin els ciutadans. Així ho va explicar Joan Puigcercós, que va recomanar al PSC, soci de govern, que “no tingui por d’una urna”.

Seguint fil per randa el model d’Arenys, el moviment Decidim.cat de càrrecs electes locals a favor del dret a decidir, que aplega 1.300 regidors i alcaldes d’un ampli ventall de partits, lidera unitàriament l’extensió del procés, en coordinació amb plataformes sobiranistes. Reunirà els adherits el 3 d’octubre per impulsar el suport a les consultes, sempre promogudes per entitats locals o territorials consolidades. “Ha de ser una iniciativa ciutadana amb suport moral de l’Ajuntament, que legalment no la pot organitzar”, explica l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàgregas (EPM).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona