Política

Montilla avisa de la "crisi" i la "fractura" per una sentència restrictiva del TC i Rajoy li demana "pedagogia"

El president de la Generalitat i el líder del PP marquen distàncies sobre l'Estatut i també en relació a una eventual reforma de la llei de caixes. Montilla retreu a Rajoy la utilització electoral de la immigració

José Montilla i Mariano Rajoy han sortit de la reunió que aquest dijous al matí han mantingut al Palau de la Generalitat sense haver trobat cap punt d'encontre pel que fa a la pretensió del president de la Generalitat de renovar el Tribunal Constitucional que ha de sentenciar l'Estatut. Mentre Montilla advertia un cop més sobre la "crisi institucional" i la "fractura difícilment reparable en relacions i els afectes entre Catalunya i Espanya", el líder del PP ha demanat "pedagogia", després de subratllar que "no s'ha de tenir por al TC".

El primer balanç és de falta de total coincidència després de dues hores de "conversa franca, directa i amb tota la correcció, malgrat les lògiques discrepàncies", a parer de Montilla, i amb la sensació d'haver estat "molt content, molt còmode i molt agradable" en una situació en què era la "primera vegada" com a president del PP que havia celebrat una reunió d'aquestes característiques.

Més enllà de els gestos de cortesia, cap punt aparent de trobada. Montilla ha reiterat la seva visió sobre la "plena constitucionalitat Estatut i el seu desplegament", constatant que el PP fins ara "només" ha recorregut la llei d'Educació de Catalunya de la trentena de lleis que s'han aprovat com a desplegament estatutari. El president de la Generalitat ha reiterat que a Catalunya "és un clamor" l'exigència que es retiri recurs plantejata pel PP.

Després d'insistir en l'argument que el TC "ha perdut legitimitat per dictar sentència", Montilla ha advertit al dirigent del PP sobre la necessitat d'evitar "una possible crisi institucional i una fractura difícilment reparable en relacions i els afectes entre Catalunya i Espanya". "Res no seria igual després d'una sentència restrictiva" a l'Estatut que va votar la població de Catalunya, ha afirmat.

Rajoy ha reiterat per la seva banda la "inconveniència" de renovar ara el TC i ha advertit que fer-ho seria "molt perillós per a la justícia". Després de remarcar que no percep falta de legitimitat en el TC i que la seva opinió és compartida pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el líder del PP ha urgit una resolució immiment i ha anunciat el propòsit d'urgir el restabliment del recurs previ d'inconstitucionalitat.

Caixes d'estalvis
La conversació entre Montilla i Rajoy també ha entrat en el terreny de l'economia, l'endemà que el líder del PP s'hagués reunit amb Rodríguez Zapatero sobre la crisi econòmica i abordessin la reforma de la llei de caixes.

Mentre Montilla ha reclamat ple respecte pel model català de caixes "professional" i "no polititzat", i també per les competències de la Generalitat, Rajoy ha defensat la necessitat de donar entrada a capitals a les entitats d'estalvis i a facilitar la participació dels accionistes en els consells d'administració.

Segons Rajoy, les caixes han de poder recórrer a capiutalització sortint a borsa o a traves de quotes participatives que cotitzin en borsa i que els accionistes participin en el consell d'administració, a més de professionalitzar la seva gestió i allunyar-les del polític. El mandatari popular ha posat com a exemple de model de gestió La Caixa.

Montilla ha aprofitat la trobada amb Rajoy, a la qual també ha assistit la presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, per retreure la utilització electoral de la immigració, en referència a la situació originada a Badalona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.