Política

El PSC no descarta desmarcar-se del PSOE per renovar el TC

El president del govern obre la porta a traslladar al Congrés els acords entre el tripartit i CiU al Parlament, mentre el coordinador dels diputats del PSC a Madrid assegura que es podria fer un front comú amb la resta de partits catalans per provocar la renovació dels magistrats de l'alt tribunal

El president de la Generalitat, José Montilla, ha obert la porta aquest dilluns a traslladar al Congrés dels Diputats el que puguin aprovar tripartit i CiU al Parlament sobre la petició de renovació del Tribunal Constitucional (TC) després que aquest no es posi d'acord per entre sentència sobre l'Estatut.

Però Montilla ja ha advertit, en declaracions a la Cadena SER, que els socialistes catalans només donaran suport a la cambra espanyola a iniciatives que siguin "compartides", i no a aquelles de caràcter "unilateral" que presentin altres partits.

Però no només això, sinó que el diputat al Congrés i coordinador dels diputats i els senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha admès també en el supòsit que "això acabi en una votació al Congrés, sí" els socialistes catalans votaran a Madrid el mateix que votin al Parlament de Catalunya.

"El nostre objectiu és recuperar la legitimitat d'una de les institucions més importants de l'Estat espanyol que és precisament el Tribunal Constitucional i treballarem per què això sigui possible amb tots els instruments i amb tots els arguments. Si el senyor Zapatero no lidera la renovació dels magistrats TC, la liderarà el senyor Montilla", ha explicat Vallès, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio

Així, tot i que Montilla ha remarcat que ara toca que tripartit i CiU es posin d'acord per aprovar una resolució que demani la renovació dels magistrats que han acabat el seu mandat al TC en el proper del ple del Parlament, el president s'ha mostrat obert a traslladar posteriorment aquesta petició al Congrés dels Diputats.

"Anem per parts, el primer és posar-nos d'acord a Catalunya", ha dit, i si aquests acords després "s'han de traslladar a altres àmbits si ho farem". Però, ha remarcat, "no hem d'avançar-nos i posar el cavall abans del cotxe".

Montilla ha afegit que espera que el PSOE i el govern espanyol "aclareixin" al llarg d'aquest mateix dimecres la seva posició respecte a la seva proposta de renovar el TC, coincidint amb el fet que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, serà interpel·lat sobre aquesta qüestió al Congrés dels Diputats.

El president ha dit desconèixer si l'opinió del ministre de Foment, José Blanco, que es va alinear amb Rajoy, és la mateixa que la del PSOE i ha recordat que en les últimes hores hi ha hagut "manifestacions que introdueixin clars matisos a aquest pronunciament".

En aquest cas, Vallès ha estat molt més clar i ha assegurat que ni ell ni el PSC comparteixen "en absolut les declaracions de Blanco".

El coordinador dels diputats i els senadors del PSC a Madrid considera que el PP "té segrestat el Tribunal Constitucional des de fa més de 2 anys i, per tant, el que demanen no és una modificació de la llei que posi al PSC en una posició incòmode, sinó que el que hem d'aconseguir és renovar els magistrats del TC i això s'aconsegueix amb una majoria de tres cinquenes parts".

De fet, ha avançat: "Si el PSC acaba algun dia votant diferent del PSOE, que sigui com a mínim per guanyar la votació". Ara bé, "al PSC no li dirà el senyor Mas i el senyor Duran què és el que han de votar, li dirà el senyor Montilla i l'executiva nacional del PSC. Estem treballant pels interessos de Catalunya i ho fem amb el lideratge de Montilla", ha puntualitzat Vallès.

"El president de la Generalitat el que ha fet és liderar la resposta política i institucional davant la incapacitat d'un Tribunal Constitucional, que està totalment desligitimitat, d'emetre una sentència sobre el nostre Estatut. I, per tant, des d'ahir mateix està buscant la unitat de totes les forces polítiques catalanes compromeses amb el text en el Parlament de Catalunya. I això tindrà la forma que tindrà, segurament, potser una resolució o una declaració institucional però s'exploraran totes les possibilitats i tots els instruments possibles", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona
guerra a europa

Rússia repel·leix un intent d’incursió ucraïnesa a Briansk

barcelona
Política

Berni Álvarez, el nou conseller d’Esports, s’acomiada de Tarragona

Tarragona
guerra a gaza

Biden urgeix Netanyahu a tancar l’acord d’alto el foc

barcelona
política

Els socialistes intenten calmar ERC: “compliran” amb el pacte de finançament

barcelona
Estats Units

L’‘entrenador Walz’ accepta la nominació demòcrata a vicepresident dels EUA

barcelona
política

Els Mossos admeten errors en el dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona