Política

López va temptejar Imaz per fer de vicelehendakari

Eleccions a Euskadi

Dos cops va elogiar Felipe González les maneres de Josu Jon Imaz, expresident del PNB, el 24 de febrer al frontó Astelena d'Eibar, i no era un gest gratuït. Gens gratuït.

Pocs dies després, ja amb la negociació per formar govern en marxa, el candidat a lehendakari i líder dels socialistes bascos, Patxi López, va oferir a Imaz una vicepresidència econòmica que l'entorn de l'actual president de Petronor no ha rebutjat encara. El perfil d'Imaz compliria amb el desig de López d'acabar amb el frontisme a Euskadi i lluitar contra la crisi.

Malgrat que el pacte d'investidura entre PSE i PP sembla dat i beneït i que els socialistes bascos han anunciat que els populars seran el soci preferent del govern en minoria de López, en paral·lel el líder del PSE va plantejar a Imaz aquesta idea en diverses converses i en alguna trobada secreta, segons van confirmar ahir fonts coneixedores dels contactes a La Sexta.

Fonts pròximes a l'exdirigent del PNB apunten que és "molt difícil" que Imaz accepti una proposta d'aquesta envergadura, perquè està absolutament immers en la seva dedicació privada.

Altres fonts de dins del partit penabista han insinuat a l'AVUI que l'entrada unilateral d'Imaz en un executiu del PSE suposaria automàticament que fos expulsat del PNB. Una altra cosa, ben diferent, és que a última hora els nacionalistes bascos autoritzessin l'operació amb la idea de formar part del govern basc socialista a curt o mitjà termini.

Insinuació del PSC
Es dóna la circumstància que a 400 quilòmetres d'Euskadi, concretament el 9 de març, dirigents de l'executiva del PSC ja van apuntar a aquesta possible oferta a Imaz de manera velada.

Des que Imaz és president de Petronor, aquesta no és l'única vegada que es vincula la seva activitat a les dinàmiques de l'entorn socialista: el novembre del 2008 l'expresident del PNB es va incorporar al patronat de la Fundación Fernando Buesa, dedicada a la memòria del dirigent socialista assassinat per ETA el 2000.

D'altra banda, en aquesta partida de pòquer, ahir el secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzabal, va assegurar que el PNB hauria ofert als populars des d'un acord de col·laboració parlamentària fins a una coalició per mantenir la Lehendakaritza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.