Política

El PSC proposa citar Saura i Baltasar a la comissió d'investigació sobre Horta, mentre ICV la critica

L'oposició en bloc entra al registre la petició, demanant depurar responsabilitats. El socialista Higini Clotas presidirà l'organisme. ERC manté silenci

El PSC ha anunciat que demanarà que els consellers d'Interior i de Medi Ambient, Joan Saura i Francesc Baltasar, compareguin a la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan, mentre ICV carregava amb duresa contra la posada en marxa d'aquest òrgan parlamentari. Les diferències de to entre socialistes i ICV s'han fet evidents en declaracions als passadissos del Parlament, després que l'oposició en bloc ha presentat conjuntament al registre la petició per crear la comissió. Aquesta era ja un fet després que CiU ahir la va demanar, donat que tota sola ja tenia els escons suficients per tirar-la endavant.

El socialista David Pérez ha comparegut després amb un to totalment positiu, admetent que la comissió pot servir per "ordenar" el que va succeir en l'incendi, i ha demanat "fer-ho de manera seriosa i sense morbo". S'ha felicitat que CiU hagi pogut impulsar la investigació gràcies a la reforma del reglament que es va fer durant la presidència de Pasqual Maragall, que dóna paper a l'oposició.

En un to diametralment oposat al dels socialistes, la dirigent d'ICV Dolors Camats ha seguit criticant frontalment la creació de la comissió, i l'ha atribuït a un "ús electoral i partidista de CiU que servirà perquè allargui l'espectacle". No ha dubtat a fer menció dels 5 bombers que van morir a l'incendi per causes encara no totalment aclarides, dient que la federació nacionalista els vol utilitzar electoralment. ICV ha demanat als altres socis del tripartit circumscriure al màxim l'objectiu de la comissió, per prevenir que Saura i Baltasar hagin de dimitir. I en principi tenen el concurs dels socialistes en aquest objectiu polític, almenys per ara. "Una comissió no es pot iniciar amb les conclusions ja fetes", ha indicat David Pérez en aquesta línia.

Silenci d'ERC
En un gest que no ha passat desapercebut, ERC ha declinat totalment fer declaracions sobre aquestes qüestions, mentre sí que en feien tots els altres grups polítics del Parlament. Existeix al tripartit un cert interrogant sobre quina actitud tindran els republicans a la comissió, i si faran costat als consellers per evitar que hagin de dimitir, tenint en compte les tensions que existeixen entre republicans i ecosocialistes. "Les comissions no es fan per exigir responsabilitats, perquè llavors seria una comissió política", ha insistit un representant d'ICV preveient quina diana pot centrar el debat en els pròxims mesos.

El president de la comissió serà el socialista Higini Clotas, el polític més experimentat del PSC en matèria parlamentària i que és diputat des de la primera legislatura. El tripartit donarà suport a aquesta designació.

Responsabilitats
Després de formalitzar la petició de la comissió, tant CiU com el PP i Ciutadans han demanat aclarir les responsabilitats polítiques del que va succeir a Horta de Sant Joan, mentre reclamaven al tripartit que no obstaculitzi els treballs ni amagui informació. El convergent Oriol Pujol ha negat tota voluntat electoralista a la comissió, i ha remarcat que durant sis mesos han estat esperant que el govern aclarís els fets. "Però hi ha hagut massa contradiccions", ha afegit.

La popular Dolors Montserrat ha afegit amb rotunditat que Saura i Baltasar "han enganyat" els ciutadans amb les seves explicacions sobre l'incendi, "en no dir la veritat", i no ha descartat demanar la compareixença del president José Montilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.